Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Tips til smakfulle og lettvinte middager

tips til middager

middagstisp

0 Flares 0 Flares ×

Det er mange av oss som opplever at hverdagen har blitt satt litt på vent i påvente om at korona-viruset skal roe seg litt. For min del er ikke hverdagen så endret, frilansere jobber hjemme og er vant med alenelivet. Men mat må vi ha, og med kanskje litt bedre tid til å lage middag, Her får du tips til noen smakfulle og varierte middager som hele familien vil like. 

Laks med asiatiske smaker

Laks med asiatisk smak

Matstyling og foto: Kristin Jøtun

4 porsjoner

1 pk wok, fra frysedisken
2 – 4 ss rød currypasta
1 båt hvitløk
1 boks kokosmelk, light eller original
760 g lakseloin, uten bein og skinn
1/2 ts salt
1/4 ts pepper

litt koriander, kan utelates
TIlBEHØR:
1-2 pk ris
Ha pakken med wok rett fra fryseren over i en ildfast form. Rør inn currypasta og finhakket hvitløk i wokblandingen. Hell over kokosmelk og bland alt sammen.
Sett formen inn i ovnen på midterste rille ved 200 grader i ca, 15 minutter.
Skjær fisken i serveringstykker og legg fisken på toppen. Har du koriander, strø litt over fisken sammen med salt og pepper.
Sett inn et steketermometer i det tykkeste delen på fisken.
Senk varmen til 180 grader, og la den steke i ca. 12 minutter eller til steketermometeret viser 50 grader.
Ta fisken ut av ovnen og la den stå og trekke litt varme til termometeret viser 52 grader.
Koke ris etter anvisning på pakken.
Server fisk, grønnsaker og ris til.
Super godt, sunt og raskt.

Kyllinggrateng

kylling-form
Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

4 porsjoner

4 kyllingfileter
olje til steking
2 båter hvitløk
1 løk
2 dl crème fraiche
2 dl matfløte
4 poteter
2 dl makaroni
50 g hvitost
ruccola salat
1 klase cherrytomater

Stek kyllingfilet i biter sammen med finhakket løk og hvitløk.
Kok poteter eller bruk rester og del i tynne skiver.
Kok makaroni, hell av vannet.
Legg kyllingbiter over i en ildfast form sammen med poteter og makaroni. Bland sammen crème fraiche og matfløte og hell alt over i formen.
Dryss over finhakket persille, salt og pepper. Dryss over litt hvitost.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 225 grader i ca 15 minutter.
Legg på salaten og tomatene de siste minuttene. Server gjerne en god salat ved siden av.

Bacalao med torskeloin 

bacalao
Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe
4 porsjoner

1 potte basilikum
600 g torskeloin
4 båter hvitløk
2 gule løk

1 rød chili
1 rød paprika
4 ss olivenolje
1 boks grovhakkede tomater
1 ts tomatpure
12 sorte olivens
400 g poteter
litt sukker om du vil avrunde tomatsmaken litt.

Skrell og skjær hvitløk, løk, chili og paprika i skiver.
Stek alt på svak varme i olivenolje i ca. 10 minutter.
Tilsett tomatpuré og fres, ha i hermetiske tomater og oliven og la det koke inn i 5 minutter.
Skrell poteter og del dem i skiver. Kok dem i ca. 10 minutter, eller til den mer myke.
Vend inn skivede poteter og smak til med salt og nykvernet sort pepper.
Tilsett mer chili hvis du ønsker en sterkere bacalao.
Og vil du avrunde tomatsmaken litt kan du gjerne runde den av med litt sukker. Men dette velger du helt selv.
Dryss over litt basilikum om du ønsker det.
Ha alt i en ildfast form, skjær fisken i biter og ha bitene forsiktig ned i formen.
Dekk formen med folie og bak i ovn i på  nederste rille ved 200 grader i ca. 15 minutter.
Serveres med frisk basilikum og godt brød ved siden av om du ønsker det.

Rotfruktsuppe

rot-frukt-suppe
Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

4 porsjoner

1 rød chili
2 båter hvitløk
1 bit fersk ingefær
300 g sellerirot
2 gulrøtter
1 ss rapsolje
1 boks (400 ml) kokosmelk
8 dl vann
2 terninger grønnsakbuljong
1 boks hvite bønner
60 g babyspinat
Saften av 1 lime
1 ts salt
1/8 ts pepper
Del chilien i to på langs, skrap ut frøene.
Skjær chili i små biter. Riv ingefæren fint.
Rens selleriroten, skrell gulrøttene og skjær i små terninger, 1×1 cm.
Fres rotgrønnsakene med chili, hvitløk og ingefær i en stor kjele uten at det tar farge, ca. 2 minutter.
Tilsett kokosmelk, vann og buljongterninger.
La det koke ved svak varme til rotfruktene knapt er møre, ca. 5 minutter.
Skyll bønnene og tilsett dem og det meste av spinaten.
Smak til med salt og pepper. Server med limebåter til å presse i.

Tradisjonell fiskegrateng

4 PORSJONER

400 g kokt torsk, sei eller andre typer hvit fisk
2 dl makaroni

HVITSAUS:
3 ss smør
5 ss hvetemel
4 – 5 dl lett melk evt helmelk
1 ts salt
½ ts malt muskat
3 egg
1 dl strøkavring

I denne oppskriften på hjemmelaget fiskegrateng kan du gjerne bruke alle mulige rester av kokt fisk. Alternativt trekker du rå fisk i kokende vann til den er ferdig gjennomtrukket, eller du kan også benytte rå fisk, men da må du steke gratengen noen minutter lenger.
Kok makaroni som anvist på pakken. Hell av vannet. Bytt gjerne ut makaronien med fullkornsmakaroni.
Smelt smøret til sausen i en kjele og rør inn melet litt etter litt. Spe med melken under omrøring slik at det blir en klumpefri saus. Rør inn salt og muskat, og eggene ett av gangen.
Rens fisken for skinn og bein og del den i mindre biter. Rør den inn i sausen sammen med makaronien. Hell alt i en smurt, ildfast form. Dryss over litt strøkavring.

Stekes i ovnen på nederste rille ved 200 grader i ca. 30 minutter.

Server gjerne fiskegratengen med revne gulrøtter, kokte poteter og smeltet smør over.

Cæsarsalat

cæsarsalat
Matstyling: Kristin Jøtun Foto: Kim Holthe

4 porsjoner
2 hoder hjertesalat eller romanosalat
2 kyllingfilter
3 båter hvitløk
4 skiver loff
100 g tørrsaltet bacon
200 g tomater
50 g parmesan
2 egg
1 ss smør
1 ss olivenolje
litt salt
sort pepper
Dressing:
2 eggeplommer
1 ts dijonsennep
2 båter hvitløk
2 ansjosfileter
1/2 sitron, saft
1 dl soyaolje
1/4 ts salt
1/2 knivsodd kajennepepper
Krydre kyllingfiletene med salt og pepper.
Stek dem i en varm stekepanne med smør og olivenolje og to hvitløks båter.
Stek filetene i cirka 8–10 minutter på hver side.
Rist loffterninger gylne og sprø i smør og tilsett den siste hvitløken som er finhakket.
Stek bacon i en tørr varm panne til det blir sprøtt.
Vask og tørk salaten og del eller riv den opp i passe biter.
Skjær tomatene i to.
Vend salaten i dressingen.
Skjær kyllingfileten i skiver.
Del eggene i båter.
Anrett salaten på tallerkener.
Fordel kylling, brødkrutonger, bacon, tomater, eggebåter og parmesan over salaten.
Avslutt med litt kvernet svart pepper.
Ha eggeplomme, sennep, hvitløk, finhakket ansjos og sitronsaft i en bolle.
Visp alt godt sammen.
Visp oljen inn i blandingen i en tynn stråle.
Smak til med salt og kajennepepper.
Vend salaten i dressingen.

 

Pepperlaks med tagliatelle

pepper-stekt-laks
Matstyling: Kristin Jøtun Foto: Kim Holthe

4 porsjoner

600 g laksefilet, uten skinn og bein
4 porsjoner pasta
100 g bacon
8 sjampinjong
3 dl crème fraîche
1 båt hvitløk
salt
pepper, grovmalt
Del laksefileten i 4 serveringsstykker.
Dryss rikelig med svart pepper på den ene siden av laksefileten.
Stek dem lett i tørr stekepanne med peppersiden ned.
Dryss over salt og legg laksen på bakepapir på stekebrett. Sett gjerne inn et steketermometer og ta den ut når det viser 48 grader.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 150 grader i 15 minutter..
Kok pasta etter anvisning på pakningen.
Stek baconbiter og soppskiver i stekepanne til soppen har fått farge.
Bland bacon og sopp med den ferdig kokte pastaen.
Tilsett crème fraîche og bland forsiktig og smak til med salt og pepper og eventuelt litt finhakket hvitløk.
Server pastaen til den stekte laksen og server.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet