Alle innlegg Hvite viner Kjøtt Kylling og fjørfe Oppskrifter Rosèvin

Fysen på noe sunt og godt i glass og på tallerken?

0 Flares 0 Flares ×

Det er sikkert flere enn meg som synes januar er mørk og litt kjedelig. Vi skal på en måte bli så veldig sunne på disse 4 ukene i januar.  Lysene på juletreet slukkes, julematen og kakene ryddes bort, vinene gjemmes i skapet, og vi finner fram magre retter som skal hjelpe oss til å gå ned de kiloene vi har som mål å bli kvitt. Hvor enn du snur deg, er det tips til dietter, treningstips fra de som egentlig er godt  trent, og ikke minst alle de gode tipsene som skal gjøre deg til en bedre utgave av seg selv. 

Men kanskje du er som meg, så er jeg bitte litt lei alt dette, ikke at jeg ikke har et ønske om å gjøre noen livsstilsendringer. Men jeg er av den oppfatning, skal du gjøre endringer må det tas i små skritt, forsøke å motivere seg selv og gjennomføre dem i eget tempo, kose seg innimellom, i hvert fall litt i helgene, for å gjøre dem til evige livsstilsendringer. Ikke bare her og nå, som er fort gjort å gjøre.

Lommeboka kan også være litt slunken etter julegaveinnkjøp og ikke minst høye strømpriser. 

Så er du på utkikk etter noen gode, sunne, rimelige og ikke minst smakfulle retter, gir jeg deg noen tips til middager og lunsjer du kan spise med god samvittighet, både for kropp og lommebok. I enkelte av rettene er det fløte, men utelat det eller benytt kaffefløte eller en blanding av melk og fløte om du ønsker det. 
Jeg har også samlet et knippe med gode viner fra 100 kr og opp til 200 kr. Flere av dem inneholder mindre enn 3 g sukker, noen med noe mer for dem som ikke er så glad i de knusktørre vinene. Alle disse kan du servere i glasset til helgens middager. Så åpne døren på vidt gap og inviter noen venner eller familie til en enkel, men sunn og god middag.
Husk, det er mye hyggeligere å spise sunt sammen og ikke minst dele en god flaske vin med kjæresten eller en venn eller venninne. Ha en fortreffelig helg i uvær eller solskinn!

Appelsinsalat med limedressing.

Appelsinsalat med limedressing

3 – 4 porsjoner
4 appelsiner
100 g hvitost eller en annen fast ost
1 granateple
1 neve basilikum
1 pk ruccola
2 – 3 kumquat, bitre små appelsiner
Dressing:
1 lime, saft
1 – 2 ts sukker,kan utelates
1/4 rød chili, kan utelates
Rens appelsinen fri for skall, både gult og hvitt. Skjær appelsinene i skiver.
Del og rens granateple og del det i to og bruk gjerne en tresleiv til å bake på hver halvdel, slik at kjerne faller lettere ut av skallet.
Del osten i små biter. Ønsker du heller å benytte fetaost eller en annen ost, går det fint.
Legg salat på en stor tallerken, legg så på appelsinskiver og stø over granateplekjerner og biter med ost.
Press limesaft og ha det i en bolle. Tilsett sukker og smak til. Finhakk chili og bland det i limesaften. Hell alt over over appelsinskivene.
La det stå noen minutter og la dressingen få trekke inn.
Server gjerne den med stekt eller lettsaltet kylling og godt brød til.

Côte Océan Sauvignon Blanc, kr 119.
Frankrike,
Lett og frisk, balansert med friskhet og sitrustoner. Aromatisk avslutning.

Passer til salater, kyllingretter, men erlike godt til å nyte et glass alene!

Toucas Vinho Verde 2020, Portugal Vinho Verde, Kr 109,90

Ung, slank og fersk med god friskhet og saftig preg av røde bær, sitrus og eple.

Salat med lettsaltet kylling

Dette er en enkel og rask kyllingsalat. Husk bare å legge filetene i saltlaken natten over, da får du den gode og saftige smaken på kjøttet. 

4 Porsjoner

4 store kyllingfileter

LAKE 1:
5 dl vann
½ dl salt

LAKE 2:
1 ss sukker
5 dl kyllingbuljong
1 laurbærblad
4–5 pepperkorn
1 kvist timian

SALAT:
2 hoder hjertesalat
1 stykke brie
1 avokado
½ mango
50 g salte pekannøtter

PERSILLEPURÈ:
1 stor bunt bladpersille
½ potte basilikum
2 hvitløksbåter
2 ts salt
2½ dl olivenolje

Rør sammen ingrediensene til laken, salt og sukker skal være helt oppløst.
Legg kyllingfiletene i laken og la dem ligge kaldt over natten.
Skyll filetene i kaldt vann. Har du glemt det kan du hurtigsalte dem i ca 15 minutter. Den får kanskje ikke den helt samme smaken som om du saltet den ett døgn, men verdt å prøve.
Kok opp kyllingbuljongen med krydderet og trekk kjelen av platen.
Legg i kyllingfiletene og la dem trekke i buljongen i ca 8–10 min.
Sjekk at de er ferdige ved å stikke en spiss kniv i kjøttet, da skal det piple ut klar kraft. Avkjøl.
Del opp salat, brie, avokado og mango i biter og legg alt i en bolle.
Strø over nøttene.
Del kyllingfiletene i biter og bland dem med salaten.
Vask persillen og fjern de groveste stilkene. Kjør i hurtigmikser med basilikum, salt og hvitløk. Spe med olivenolje til du har den konsistensen du ønsker. Server pureen ved siden av salaten.

Crux Chablis 2018, kr 189,90
Ungdommelig og saftig, preg av friske epler og sitrus, innslag av nøtt og mineraler. God lengde.

https://www.vinmonopolet.no/Land/Frankrike/Crux-Chablis-2018/p/11905001

Blåskjell med chili og urter

blåskjell-gryte-med-reker

Vet du egentlig at det er om vinteren eller tidlig vår at blåskjellene er på sitt aller beste? Det kalde klare vannet øker kvaliteten på fisk og skalldyr. 

4 porsjoner

2 kg blåskjell
4 båter hvitløk
4 vårløk
1 rød chili
4 ss friske urter, evt persille og koriander eller det du har tilgjengelig.
2–3 ss smør
1–2 dl tørr hvitvin eller eplemost
4 dl fløte, eller matfløte/kaffefløte, kan utelates
salt og pepper
Vask og skrubb blåskjellene, fjern byssustråden og kontroller at de er tett lukket.
Finhakk hvitløk, vårløk og urter.
Ha det i en gryte med smeltet smør.
La det surre litt, hell i vin og blåskjell.
La blåskjellene koke noen minutter under lokk til de åpner seg.
Ta blåskjellene opp og tilsett fløten.
Smak til om det trengs mer salt og pepper.
Ha skjellene tilbake i gryten.
Serveres med baguette eller annet brød som du gjerne dypper i ”søet”.

Tips!
Hvis du smører smør på oppskåret loff/baguetteskiver, deler en hvitløkbåt i to og stryker den over skiva, og deretter steker dem lett enten i tørr stekepanne eller stekeovn ved 225 grader ca.5 minutter, har du et fantastisk tilbehør.

Bennati Soave Classico 2020, kr 139,90.

 

Ung og fruktig, preg av eple, moden frukt, sitrus og urter, hint av bittert i ettersmaken.

https://www.vinmonopolet.no/Land/Italia/Bennati-Soave-Classico-2020/p/1954501

Pasta Bolognese med fullkornspasta

pasta bolognese

4 porsjoner

400 g tagliatelle, gjerne fullkorn
1 løk
2 båter hvitløk
400 g kjøttdeig eller karbonadedeig
3 revne gulrøtter eller ca. 300 g
100 g sellerirot
1/2 ts malt muskat
2 ss tomatpuré
1 -2 bokser knuste tomater
8 friske sjampinjong
2 dl kjøttbuljong (utblandet)
1-2 ss sukker
3 ts tørket oregano
Pynt:
8 plommetomater
4 stengler timian
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 liten bit parmesan

Kok pasta etter anvisning på pakken.
Rens og finhakk løk og hvitløk.
Vask, skrell og riv gulrøtter og skjær sellerirot og sjampinjong i terninger.
Fres løken blank sammen med hvitløk i en panne eller gryte.
Tilsett kjøttdeigen og stek det raskt.
Tilsett gulrøtter, sellerirot, sjampinjong, tomatpuré og tomatene.
Tilsett buljongen, sukker og krydder, og la sausen koke i minst 20 minutter.
Smak til med mer sukker, krydder, salt og pepper om du ønsker.
Riv over parmesan om du ønsker. Og pynt med plommetomater.
Server med nykokt tagliatelle med kjøttsaus og gjerne godt brød ved siden av. Pynt med timian eller annen urt på toppen.

Masi Modello Bianco 2020,
kr 125
Fruktig og ung, saftig preg av eple, litt pære og sitrus, hint av mineraler og urter. Middels fylde. Passer perfekt til pasta, pizza, salater og lette fiskeretter.

https://www.vinmonopolet.no/Land/Italia/Masi-Modello-Bianco-2020/p/4163401

Luca Fiori Vittoria Piemonte Barbera 2021, kr 99,90

 

Frisk, fyldig, preg av kirsebær og urter. Myk med florale toner i avslutningen.
Passer godt til pasta, pizza og kylling.

https://www.vinmonopolet.no/Land/Italia/Luca-Fiori-Vittoria-Piemonte-Barbera-2020/p/12873501

Kyllingfilet med brokkolisalat, stekte poteter og pesto

kyllingfilet med brokkolisalat, pesto og stekte poteter
4 porsjoner

4 kyllingfileter
1 ts salt
1/2 ts pepper
2 båter hvitløk
Brokkolisalat:
2 stk brokkoli
50 g solsikkekjerner
3 ss rosiner
1 liten purre
1 neve rosiner
1 1/2 dl lettrømme
1 dl majones
2 ts husholdningseddik
1/2 ss sukker
Stekte poteter med bacon:
1 kg poteter
1 ss smør
1 løk
100 g bacon i terninger
1/4 dl olje
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
Pesto:
1 potte frisk basilikum
2 ss pinjekjerner
1 båt hvitløk
ca. 1 dl olivenolje
50 g parmesan
1/2 ts salt
1/4 ts pepper

Skyll kyllingfiletene i kaldt vann, og tørk dem godt med papir. Strø på salt og pepper. Kyllingen kan grilles på grillen men også stekes i panne og så inn i ovnen.
Ha smør i en stekepanne og stek dem sammen med en finhakket hvitløk.
Legg alt over i en ildfastform og sett inn et steketermometer i den tykkeste delen på fileten.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 200 grader til termometeret viser 65 grader, ta den ut av ovnen og la den hvile til termometeret viser 68 grader.
Skyll og del brokkolien i mindre buketter. Skrell stilken og skjær den i mindre biter eller skiver og ha den i en salatbolle sammen med bukettene.
Tilsett solsikkekjerner, rosiner, finhakket purre og rosiner og bland det godt sammen.
Rør sammen rømme, majones, eddik og sukker i en skål og la den gjerne stå noen minutter.
Hell det over salaten like før servering.
Skrell potetene og skjær de i biter.
Rens og del løken i strimler og stek den i en panne med litt smør.
Tilsett bacon og stek videre noen minutter.
Legg løk, bacon og potetbiter i en ildfast form og hell over litt olje.
Strø over salt og pepper
Stekes i ovnen på nederste rille ved 200 grader i ca. 30 minutter til potetene er møre.
Bland sammen basilikum, presset hvitløk og pinjekjerner i en foodprosessor, morter eller med en stavmikser.
Tilsett olje i en tynn stråle under kjøring.
Rør inn revet parmesan og smak til med salt og pepper.

Brunel de la Gardine Le Petit Maxime, Kr 155,00

 

Fruktig og myke vin med hint av pepper og andre kryddertoner.

Passer godt til salater, kyllingretter, pasta og pizza.

https://www.vinmonopolet.no/Land/Frankrike/Brunel-de-la-Gardine-Le-Petit-Maxime/p/13918901

La Huella, Spania, Kr 134,

 

Ung og saftig med innslag av mørke røde bær, urter og krydder. God og lang ettersmak.

https://www.vinmonopolet.no/Land/Spania/La-Huella/p/13470001

 

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *