Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Bobler og småretter til 17.mai!

17.maifest med bobler
0 Flares 0 Flares ×

Det er ikke mange dager i året vi unner oss champagne til frokost. Men på nasjonaldagen er nesten alt lov. Barn får spise så mye brus, is og pølser de bare ønsker seg og vi voksne unner oss gjerne et lite glass med fine bobler.

17. maifesten begynner ofte tidlig og varer lenge. Som i fjor er også årets barnetog avlyst. Men vi får lov til å samle noen gode venner rundt bordet. Maten er ofte småretter som tåler å stå lenge framme- Så for å finne den beste drikken til mange ulike smaker, er det lurt å gjøre det enkelt.

Server gjerne bobler når gjestene kommer. Gå gjerne over på litt hvitt og griller du på ettermiddagen, er ofte en kraftig rødvin å foretrekke.
Her får du noen gode tips til årets 17.maibobler i alle prisklasser.

Champagne Louis Roederer Brut Premier NV
Vnr: 6200801, kr kr 479,90

Denne Champagnen har en lys strågul farge. Er aromatisk og fruktig med innslag av sitrus, gule epler, brioche, litt gjærbakst og mineraler. Brut Premier har en rik, balansert og kompleks stil, elegante bobler og lang avslutning.


champagne

Drappier Carte d’Or Brut Vnr: 3053201 – Kr 339,90

Dette er en smakfull og god champagne. Litt utviklet og rik stil, preg av røde bær og krydder. Fine bobler som holder seg lenge. Svakt bitter ettersmak og god lengde.

Inneholder drunene ,Chardonnay 5%, Pinot meunier 20% og Pinot noir 75%

Rotari Blanc de blancs, kr 229,90

Dette er en musserende vin fra Italia som er laget på champagnemetoden.
Duft og smak av grønne epler, gjærbakst og mineraler.
Elegant og tørr musserende med mineralsk ettersmak.
Gulgrønn farge. Inneholder 100 % Chardonnay

Delorme Crémant de Bourgogne Rosé Brut, kr 178,50


Duft og smak som er preget av røde bær, eple og sitrus, hint av kjeks eller gjærbakst i ettersmaken.. Den er ung, saftig og passer godt å drikke som aperitiff.Lysrosa på farge og inneholder 100 % Chardonnay

Dom. des Aspras Si-Rosé, Kr 229,90
Frankrike

Tydelig duft fra røde bær, med hint av solbær.
Delikate bobler med nydelige duft og smak av røde frukter bl.a. bringebær og kirsebær

Pongrácz Brut, kr 159,90, Vnr: 4651901

Dette er en musserende vin som er laget på Cap Classic metode- samme måte som man lager Champagne på.
Når viner lages på samme måte som champagne betyr det at at vinen gjennomgår annengangs gjæring på flaske, og ikke på tank,.
Prosessen tar lang tid og ved at den bruker tid, gir det små flotte bobler som forsvinner
Vinen har lys gul farge med små fine bobler. God aroma med god frukt og gjæraktig champagnelignende smak.
Fyldig smak med innslag av eple, gjær og nøtter. Vinen har en fin balanse med syre og frukt. med en lang og kremet ettersmak.

Lux Brut Sparkling Wine,
Vnr: 11417801, Kr 144,90
Spania

Duft og smak av frukt, blomster, urter og noe eple.
Frisk og fruktig og passer godt å nytes til
Laget av drunene : PARELLADA 20%, MACABEO 40%, GEWÜRZTRAMINER 10%, XAREL·LO 30%

Små retter du lett lager i en fei!

Lefser med røkelaks

Ca. 15 biter
2 lefser
1 beger snøfrisk med dill
2 ss hakket dill eller kruspersille
300 g røkelaks
Smør snøfrisk på lefsene og dryss over dill eller andre urter.
Legg på røkelaks og rull lefsene fast sammen.
Skjær dem i ca. 2 cm tykke skiver.

Kyllingfilet med sellerirot

Ca. 15 biter
1 kyllingfilet, gjerne Stange kylling med skinn
1 ss smør
2 ss kyllingfond
1 skalk sellerirot
1 ss smør
½ ts salt
Pynt:
Litt rømme
timian
Stek kyllingfileten med skinnsiden ned i smør i en stekepanne.
Legg fileten i aluminiumsfolie ha over kyllingfond, pakk den inn og legg den i en ildfast form.
Sett i et steketermometer.
Rens og del opp selleriroten i biter og legg dem i en ildfast form, strø på salt og fordel smøret over.
Begge formene stekes i ovnen på 170 grader i ca. 20 minutter eller til steketermometeret viser 69 grader. Ta kjøttet ut og la det hvile minst 15 minutter.
Del opp kjøttet i biter. Legg så en bit med kylling på selleriroten og pynt med en liten klatt rømme og timian på toppen.

Poteter med rømme og rogn

Ca. 15 biter
8 poteter
1 beger seterrømme
1 glass lodderogn
Litt gressløk
Kok potetene møre i vann. Hell av vannet og skrell dem. Avkjøl potetene.
Del potetene i skiver og legg på seterrømme og lodderogn.
Pynt med gressløk på toppen.

speke-mat
(Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe)

Spekematanretning

4 porsjoner

12 skiver spekeskinke
12 skiver salami
12 skiver fenalår
1 bit sognemorr eller annen spekepølse

TILBEHØR:
Flatbrød, asparges, jordbær og rømmegrøt

Legg opp oppskåret spekemat på en fjøl.
Pynt med asparges og friske bær og server hjemmebakt flatbrød ved siden av. Det ligger en oppskrift her på husmorlykke om du har lyst til å prøve deg på det. Det du trenger er en takke og litt gamle poteter. Nypoteter funker dårlig ettersom de inneholder ganske mye vann og blir ikke så seige å bake av.

Butterdeig med fenalår, skinke og chevre

24 STK

4 pl butterdeig
2 chevre eller kremost
12 skiver fenalår
12 skiver skinke
2 rødløk
1 potte timian

Tin butterdeigene på benken, og kjevle dem ut til tynne leiver.
Skjær biter i passe størrelser , legg dem på en bakepairkledd stekeplate.
Smør på et lag med chevre eller kremost.
Rens og skjær løken i strimler.
Legg på løk og fenalår og skinke og topp med litt timian.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 200 grader i ca. 10 minutter, eller til de er gylne.

Serveres lune.

Lun brie med nøtter, honning og fiken

 

Skal du ovnsbake ost er det best å velge en hel, ikke for stor ost. Bruker du et stykke ost, kan det være lurt å pakke den først i litt bakepapir og deretter i litt aluminiumsfolie før du varmer den i ovnen, ellers vil den smelte og renne utover.

500 g brie
1/2 dl flytende honning
100 g nøtteblanding
2 fiken

Fjern emballasjen fra brien (om den ikke er beregnet på oppvarming). Legg den på en ildfast tallerken.
Varm stekeovnen til 180-200 grader
Sett osten midt i ovnen i 10-12 minutter.
Topp osten med honning, nøtter og fiken og server.

Festfin salat med jordbær, melon og spekeskinke

melon-jorbar-salat

(6 porsjoner)
1 stor melon, bruk den du synes er best
1 pk ruccola

12 skiver spekeskinke
250 g fetaost
8 jordbær
11/2 dl pasta
1 lite glass pesto
Rens melonen fri for skall og skjær i båter.
Ha ruccola i en bolle sammen med ruller av spekeskinke, biter med fetaost, jordbær og melonbåtene.
Kok pasta etter anvisning på pakken og avkjøl i rennende vann.
Ha pastaen i bollen og bland inn litt pesto like før servering

Fletteloff med smør

fletteloff

2 – 3 STK
7 dl melk
50 g gjær
1 kg hvetemel
2 ss sukker
2 ts salt
1 egg
75 g smør
Pensling:
1 egg
valmuefrø

 Varm melken til 37 grader og rør ut gjæren. Tilsett ¾ av hvetemelet, behold resten av melet til utbaking. Tilsett sukker, salt og egg og elt det godt sammen i en kjøkkenmaskin. Elt deigen i ca. 15 minutter. Tilsett temperert smør i biter og kjør deigen noen minutter til. Tilsett resten av hvetemelet om den er veldig klissete. Heves under plast i ca. 30 minutter.
Ta deigen ut på bakebordet, kna deigen sammen og del den i to. Del så hver del i tre og trill hver av dem ut til tre like lange pølser. Fest dem sammen på toppen og flett dem sammen til en vakker flette. Gjør tilsvarende med del nr to. Legg fletteloffen på en bakepapirkledd stekeplate
La brødene heve i ca. 1 time under klede eller plast.
Pensle loffene med lett sammenpisket egg og strø over valmuefrø
Stekes i ovnen på 200 grader i ca. 40 minutter eller til loffen er jevnt stekt.
Hvelv dem ut på en rist og avkjøl.
Brødene kan fint fryses.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet