Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Lammestek fylt med myntepesto, blåmuggsaus og brokkolisalat

Matstyling: Kristin Jøtun Foto: Eva Brænd

0 Flares 0 Flares ×

Ben ut et lammelår og fyll det med gode smaker. Her er steken smaksatt med myntepesto, i tillegg stekes steken med spennende krydderier. Kremet brokkolisalat med solsikkekjerner, rosiner og granateplekjerner smaker nydelig til. Vinene som er anbefalt er fra Bekaadalen i Libanon. Dette er spennende viner med god lenge og mye smak. Alle disse passer perfekt til denne retten. Bare å prøve, du vil ikke angre.

(4 – 6 porsjoner)

1 lammestek, ca. 2,5 kg
2 ss olje
50 g frisk ingefær
4 båter hvitløk
1 rød chili
1 liten potte mynte
4 stjerneanis
90 g brunt sukker
31⁄2 dl lammekraft eller annen kjøttkraft
3 ss hoisinsaus
1 ts five spice powder (kinesisk krydderblanding)
Myntepesto:
1⁄2 potte frisk mynte
1⁄2 potte frisk koriander
2 ss pinjekjerner
2 ss revet parmesan
1 båt hvitløk
2 dl olivenolje
1 ss sitronsaft
1⁄2 ts salt
1⁄2 ts pepper
Brokkolisalat:
2 brokkolihoder
50 g solsikkekjerner
3 ss rosiner
1 liten purre
1 granateple
1 1/2 dl lettrømme
1 dl majones
2 ts husholdningseddik
1/2 ss sukker
Kremet blåmuggostsaus:
1 norzola, ost
2 ss soyasaus
3 dl fløte
Pommes noisettes.
(4 – 6 porsjoer)
700 g mandelpoteter
1 egg
2 båter hvitløk
1 sjalottløk
1/4 ts malt muskatnøtt
1 ts salt
½ ts nykvernet pepper
1 dl griljermel
1 1/2 dl solsikkeolje

Ha i alle ingrediensene til myntepesto, utenom olje, i en kjøkkenmaskin og kjør til
en fin masse. Spe med olivenolje til ønsket konsistens.
Er lammesteken bundet opp med en strømpe, ta den av og gni innsiden av
lammesteken med myntepesto og legg gjerne inn noen stilker med frisk mynte.
Rull kjøttet stramt sammen og bind det opp med en hyssing. Brun steken på all
sider i en stekepanne med litt olje og legg den over i en stor ildfast gryte med lokk.
Ha i ingefær, hvitløk, chili og stjerneanis.
Rør sammen sukker, kraft, hoisinsaus og five spice krydder i en bolle. Ha blandingen over steken. Sett gryten i ovn på nederste rille ved 180 grader og la den stå i ca. 2 timer, eller sett inn ett steketermometer og ta steken ut når det
viser 56 grader, litt rå, 64, rosa eller 70 grader, gjennomstekt og grå. Snu steken et par ganger underveis.
Skyll brokkolien. Del brokkolien i mindre buketter. Skrell stilken og skjær den i
mindre biter eller skiver og ha den i en salatbolle sammen med bukettene. Tilsett solsikkekjerner, rosiner, finhakket purre og granateplekjerner og bland det godt sammen.
Rør rømme, majones, eddik og sukker sammen i en skål og la den gjerne stå noen minutter.
Hell det over salaten like før servering. Ha ost, soyasaus og fløte i en kjele. Varm opp og rør godt slik at osten smelter, men pass på at den ikke blir brent. La sausen småkoke til den tykner litt. Blir den veldig tykk, spe med litt vann til ønsket konsistens.
Skrell og kok potetene til de er møre. Mos dem deretter sammen med lett sammenvispet egg, hvitløk, sjalottløk og muskatnøtt. Gjør dette for hånd, ikke i kjøkkenmaskin. Rør det hele godt sammen før du smaker til med salt og pepper.
Form passe store boller og vend dem i griljermel. Varm opp olje i en stekepanne før du legger bollene i og lar dem bli gyllenbrune på alle sider. Pass godt på slik at de ikke svir seg. La dem renne av seg på kjøkkenpapir og dryss dem med litt salt før servering

Vin som passer godt til:

Libanon overgår de fleste vinland på tradisjoner. Libanon har lenge vært et vinproduserende land der rester etter vinplanter så gamle som 5000 år har blitt oppdaget.
Templet Pantheon til vinguden Bacchus-Dionysos ligger også i Libanon som noen hevder kan være stedet der Jesus utførte miraklet med å gjøre vann til vin. Libanon er etter tradisjonen ett av de femten land som også refereres til som menneskehetens vugge.
Libanon har kystlinje i vest mot Middelhavet. Landet grenser til Syria i nord og øst og mot Israel i sør. Vinmarkene og vingårdene ligger over hele landet, men det mest kjente vinområdet er Bekaa-dalen.
Bekaa-dalen ligger cirka 1.000 meter over havet og har et godt klima for dyrking av druer. Med over et hav av soltimer og svale netter og ikke minst høyden over havet, gir dette gode vekstvilkår for druer. Nettene er svale selv om dagene nesten kan være utholdelige for oss nordmenn. Dette gjør at vinene blir rike på smak.

Clos du Phoenix Syrah

Myk og noe utviklet. Fruktig.

Kr 259,90 https://www.vinmonopolet.no/Land/Libanon/Clos-du-Phoenix-Syrah/p/11188901

Clos St. Thomas Les Gourmets Rouge 2017

Saftig, sval og nokså bløt med preg av modne bær, tørket frukt, urt og krydder. Passer godt til lam

Kr 163,00 75 cl
https://www.vinmonopolet.no/Land/Libanon/Clos-St-Thomas-Les-Gourmets-Rouge-2017/p/11983201

Ch. St. Thomas

Rund og balansert med krydder og tørket frukt.

Kr 265,00 75 cl

https://www.vinmonopolet.no/Land/Libanon/Ch-St-Thomas/p/12297801

Dom. des Tourelles 2017, kr 195,90
Dette er en vin av mørke bær på duft, frisk smak med god dybde og god ettersmak. Vinen inneholder en miks av druene Cabernet Sauvignon 40%, Syrah 40%, Carignan 15%, Cinsault 5%. 
Denne finnes også i 3 liter, til 504 kr.

https://www.vinmonopolet.no/Land/Libanon/Dom-des-Tourelles-2018/p/8302101



0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet