Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Blåbærpai

klassisk blåbærpai
0 Flares 0 Flares ×

Dette er en klassisk båbærpai. Blåbærene plukket jeg i skråningen rett nedenfor hytta, og ble ganske overrasket at de fortsatt smakte søtt og ikke var vasne og sure. Derfor blir det blåbærpai til dessert i dag. 
Det er ikke sikkert du en kjøkkenmaskin der du befinner deg, men da kan du smuldre deigen for hånd. Jobb raskt så ikke smøret blir for varmt. Jeg lagde mine i porsjonsformer, men oppskriften er perfekt til en stor paiform om du ikke har små som mine. Suksess blir det uansett!

8 porsjoner

1 vaniljestang
400 g hvetemel

140 g sukker
¼ ts salt
100 g kaldt smør
2 eggeplommer
6 ss vann (ca.)
Blåbærfyll:
500 g blåbær
2 ss sukker
1 ss potetmel
1 egg til pensling
Til servering
Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Kjør dem med mel, sukker, salt og kaldt smør i en kjøkkenmaskin med knivblad til smuldret. Tilsett eggeplomme og vann og kjør til deigen samler seg. Spe eventuelt med mer vann om nødvendig.
Samle deigen til en disk, pakk i plast og la ligge kaldt i minst 30 minutter.
Sett ovnen på 180 grader.
Kjevle ut 2/3 av deigen til en sirkel på et melet bord. Pass på at sirkelen er akkurat litt større enn paiformen. Løft deigen over i en rund paiform og press deigen godt ned i formen og opp langs kantene. Fjern overflødig deig som henger utover kanten.
Prikk bunnen med en gaffel, legg i et ark med folie og legg i enten tørre erter, bønner eller ris.
Forstek bunnen i ovnen på nederste rille ved 200 grader i ca. 5 minutter. Fjern folien og paivekten.
Spar gjerne på det du legger i paiforem i en egnet pose og bruk dem om og om igjen neste gang du skal lage pai.
Vend blåbær med sukker og potetmel og fordel i paibunnen.
Kjevle ut den overflødige deigen, skjær lange tynne remser og flett sammen tre og tre remser, slik at det blir fine fletter.
Legg flettene så over paiformen i ønsket mønster. Stans ut små rundinger og legg dem langs kanten.
Pensle over toppen med lett sammenvispet egg.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 175 grader i ca. 15 minutter eller til paien er gyllen.
Server gjerne paien med mer bær og vaniljekrem, is eller krem til.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet