Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Øl er nam til påskelam

rokt-lamm-lar
0 Flares 0 Flares ×

Det er mandag og vi er inne i den stille uken, i år blir den veldig rar og veldig stille for de fleste av oss, ettersom vi må være hjemme og ikke reise til fjells eller til sjøen.
Men når en ikke får gått på ski får en passe på å kose seg litt ekstra med god mat, joggesko på beina og noe godt i glasset. Nå som det er fint vær og fri, er det godt å kunne skjenke seg en duggfrisk øl, enten om den er med alkohol eller alkoholfri, og nyte et godt glass til middagen.  

Det finnes et hav av ølsorter og muligheter, så det er fort gjort å gå seg litt vill i alle variantene. Lam er og blir påske.  Lammekjøttet har ofte noe syrlighet i seg og til dette er øl med god maltsødme og lav bitterhet velegnet. Så har du lyst til å teste ut litt forskjellige retter med lit øl i glasset, har jeg valgt ut tre fantastiske lammeretter, som får følge av noen forskjellige øltyper. Er du av dem som ikke liker eller drikker alkohol, finnes det en rekke alkoholfrie alternativer. En morsom og annerledes blanding, er å  blande 50/50 av solo og vørterøl. På Island er dette vanlig og de har tradisjon med å drikke denne blandingen til høytidene, og det har også blitt meg fortalt at denne blandingen var festdrikk på 50- tallet og 60- tallet også her i Norge. Så har du lyst til å teste ut dette, kjøp inn både solo og vørterøl og prøv. 

lamme-stek
Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

Klassisk lammestek med fløtegratinerte poteter

4 -6 porsjoner
1 lammestek ca. à 1 kg
2 ts salt
1 ts pepper
4 stilker frisk rosmarin eller 1,5 ts tørket
5 båter hvitløk
1 løk
3 gulrøtter
1 l vann
Saus:
8 dl stekesjy
4 ss maizenna
1/4 dl solbærsaft eller rødvin
1 – 2 ss dijonsennep eller grov sennep
1 ts soyasaus
2 dl fløte
1 dl creme fraiche
½ ts pepper
½ ts salt
Fløtegratinerte poteter:
12 poteter
1 løk
1 ss smør
2 ts salt
½ ts pepper
3 dl kremfløte
1 dl melk
revet ost
Gni lammesteken godt inn med salt og pepper.
Del hvitløk i båter, stikk lommer i steken med en kniv og stikk inn hvitløksbåter og rosmarinkvaster.
Legg løk og gulrøtter i smurt langpanne eller ildfast form. Legg i steken og stikk inn steketermometer. Hell på ca.1 liter vann.
Stekes på nederste rille ved 125 grader i 2-3 timer. Når steketermometeret viser 62 grader er steken rosa, når det viser 70 grader er den gjennomstekt. La steken hvile minst i 1/2 time innpakket i folie før den skjæres opp.

Du kan også langtidssteke ved 60 grader i 5 – 6 timer, men bruk steketermometer. Da vet du når du kan vente den ferdig. Du kan skru opp temperaturen litt på slutten til 180 grader om du ønsker, men da må du følge ekstra godt med, for det kommer til å gå raskt og så må du vite at det er på vei mye varme inn i steken, så pass på temperaturen. og la kjøttet få hvile på benken før det skjæres opp.

Det kan være lurt å svi av kjøttet i en stekepanne med litt smør. Legg så lammesteken i en ildfast form sammen med grønnsakene og følg oppskriften videre som for den andre

fløtegratinerte potetene.
Vask og rens poteter og løk og skjær dem i skiver.
Legg potetene og løken i smurt, ildfast form. Ha på salt og pepper og hell fløte over. Sett potetene inn sammen med steken siste 45-60 minutter.
Ta ut steken og skru opp temperaturen til 200 grader, legg på osten og stek potetene videre i ca. 15 minutter, til osten har smeltet og fått gyllen farge.

Lammesaus:
Kok opp sjyen fra steken. Ha maizenna i en liten bolle og rør det ut i litt kaldt vann. Tilsett jevningen i en tynn stråle mens du rører godt. Tilsett fløte og smak til med solbærsaft/rødvin, sennep, soyasaus, salt og pepper.
Server steken med saus og fløtegratinerte poteter og kokte brekkbønner smaker godt ved siden av.

 Frydenlund Bokkøl er en rødbrun klassisk bokkøl. Aromaen er rikt preget av sjokolade, karamell, mørke tørkede frukter, kaffe og ristet malt. Smaken er fyldig med en rik maltsmak som er godt balansert mot en moderat bitterhet.
Produsent: Ringnes

Helge Hoppsann Bittert øl som IPA  passer godt til den litt salte og krydrede lammesteken. For eksempel session IPA’n 
Produsent: Fjord folk
God Påske - Golden Strong Ale
Det er brygget som en sterk belgisk blonde ale, med mye fruktighet og kraftig smak
Nøgne Ø

 Færder Skjærgård er frisk og har god dybde som passer godt til klassisk lammestek

lamme-lar-appelsin-hvitlok
Matstyling Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

Lammelår med hvitløk, appelsinskiver og saltbakte poteter

4 – 6 porsjoner1 lammelår
2 – 4 hele hvitløk
timian
rosmarin
flaksalt og nykvernet pepper
ca.1 l vann
Ovnsbakte grønnsaker:
1 pk. knaskegulerøtter
1 liten kålrot
1 nett delikatesseløk
2 rødbeter
½ persillerot
½ ts salt
½ ts pepper
½ dl solsikkeolje
Saltkokte poteter:
2 liter vann
1 god neve grovsalt
1 kg småpoteter
Saus:
2 sjalottløk
1 dl balsamicoeddik
3 dl rødvin
Sjyen fra lammet
1–2 ss smør
Tilbehør:
Kantareller
Ben ut issebeinet på lammelåret. Brett kjøttdelen opp og surr godt med hyssing rundt låret slik at låret blir avrundet i bunnen.  
Brun låret raskt i pannen med litt smør.
Del hvitløk i to på tvers og putt hvitløk, urtekvister og appelsinskiver inn under hyssingen eller surr noen ekstra runder rundt låret.
Legg låret i en langpanne, hell på vannet og dekk over med aluminiumsfolie. Sett et steketermometer inn i midten av låret og stek lammelåret på 120 grader til det har en kjernetemperatur på 58 grader, ca. 3 timer.
Pakk låret inn i aluminiumsfolie og la den hvile i en halv time før du skjærer av beinet.
Dryss over litt maldonsalt og nykvernet pepper før servering. Sil sjyen og ta vare på den til sausen.
Skrell og kutt grønnsakene i skiver og igjen i biter.
Legg dem i langpannen, krydre med salt og pepper og vend dem i solsikkeoljen.
Bak grønnsakene i ovn på nederste rille ved 180 grader i ca. 15 minutter.
Kok opp vann og salt.
Ha i potetene og kok dem møre ca. 30 minutter. Når du tar potetene opp av vannet vil det ha lagt seg en saltskorpe rundt dem.
Kok opp sjalottløk, eddik og vin og la det koke til det er igjen ca. 1 dl.
Tilsett silt sjy og pisk inn smøret like før servering. Server gjerne kantareller ved siden av lammelåret sammen med det andre.
Øl og akevitt: 

Stuerten, fra Fjord Folk

Brooklyn naranjito

Brooklyn Lager har en gyllen ravfarge. Smak og aromaen er preget av sitrus og grapefrukt fra humlene i god balanse med kjeks og brød fra maltet. Smaken er fyldig og medium

Nøgne Ø Asian Pale Ale, 4,5% ABV

Et lyst og lett øl på 4,5% brygget med sitrongress og bergamotblader. Brygget med tanke på å kombineres med asiatiske matretter med mye chili og krydder.

lammeskank

 

Brassert lammeskanker med gulrotpure

(4 – 6 porsjoner)

4 lammeskanker
1 ts salt
1 ts pepper
2 båter hvitløk
1 løk
2 gulrøtter
3 båter hvitløk
½ rotselleri
1 ss smør
4 dl mørk øl
1 – 2 ss smør
Gulrot-potetpurè
500 g mandelpoteter
200 g gulrøtter

300 g kålrot
4 ss smør
3 dl fløte
1 ts salt
½ ts hvit pepper

Gni inn lammeskankene i salt og pepper og knust hvitløk.
Stek skankene i stekepannen til det får en gylden farge.
Kutt opp løk, gulrot, hvitløk og rotselleri og surr det i en kasserolle med litt smør.
Legg så kjøttet på grønnsakene og hell over ølet.
Sett på lokk og bak det i ovnen på 160 grader til kjøttet er mørt og nesten slipper fra beinet, ca. 2 timer.
Sil av sjyen og pisk inn smør til det blir en blank sjysaus.
Skrell poteter, gulrøtter og kålrot del dem i biter og kok dem møre i vann.
Damp dem tørre og mos dem grovt eller fint alt etter hvordan du vil ha den
Tilsett smør og fløte og bland det sammen. Smak til med salt og pepper.
Det er viktig å lage puréen raskt etter at potetene er kokt ellers kan den lett bli klumpete.
Stek kantarellene i smør til de er møre, tilsett ringer av vårløk like før servering.
Server lammeskanker med sjysaus og rotmos.

Nøgne Ø Imperial Stout, 9% ABV

Et mørkt og kraftig øl med mye smak. Imperial Stout er perfekt til vaniljeis, sjokoladekake og sjokoladebaserte desserter generelt, men går også godt sammen med kraftige kjøttretter, spesielt grillet/krydret kjøtt.

Carlsberg 1883, 

Dette ølet har en gyllen kobberfarve og duften er ren og frisk med streif av malt og karamell. Et godt valgt til lammeskankene.

M/S Kveika Amber.

Dette er en maltrik øl med masse deilig sødme og lite bitterhet som også passer godt til det søte i gulrøttene. Et annet godt alternativ kan være en god brown ale.

Færder Pale Ale er medium bitter og har noe sødme og vil være perfekt til en noe kraftigere lammerett som denne.

Alkoholfrie alternativer

Munkholm Weiss
Munkholm Weiss er en alkoholfri, ufiltrert hveteøl i tradisjonell tysk stilSmak
Munkholm Weiss har en strågul uklar farge og et tett skum. Aromaen er preget av tropiske frukter og banan fra gjæret, og lys brødbakst og halm fra malt.. Smaken er fyldig med en rik maltsødme, lett syrlighet og myk munnfølelse.
 Nøgne Ø Svart/Hvit, Alkoholfritt
Vår visjon er å brygge øl med smak, og å brygge øl med utradisjonelle råvarer og bryggemetoder. Derfor har vi brygget et mørkt, alkoholfritt øl. Det er tilsatt laktose for å fremheve smaken av sjokolade og søt kakao. Bør drikkes godt avkjølt.
 Ringnes Vørterøl har en mørk nøttebrun farge. Aromaen er sterkt preget av malt, vørterkake, brød og annen kornbakst. Ølet har en stor maltsødme som balanseres mot frisk kullsyre og en lett humlebitterhet 
Nøgne Ø Himla Humla, Alkoholfritt
Himla er et mye brukt sørlandsuttrykk (Nøgne Ø holder til i Grimstad) og betyr «veldig» og «mye». Himla Humla er med andre ord et alkoholfritt øl med mye humle. Humle gir ølet mye bitterhet, men når det tilsettes sent i bryggeprosessen (slik som i dette tilfellet) gir det mest sødme og fruktighet. Bør drikkes godt avkjølt
 Munkholm Fruktig IPA er inspirert av den voksende NEIPA-trenden, og en forfriskende, velsmakende alkoholfri IPA brygget med Mosaic aromahumle som gir et hint av tropiske frukter.
Ølet har en elegant og lett bitter avslutning.
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet