Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Kristins bursdagskake

BLØTEKAKEKRAS

Matstyling: Kristin Jøtun
Foto: Kim Holthe

0 Flares 0 Flares ×

Jeg er en av dem som bare elsker å ha bursdag. Så i dag er det min dag og dette er kaken jeg tenker jeg kal servere gjestene som kommer på besøk.  

Grunnoppskrift på sukkerbrød

Form: 20 cm      22 cm       24 cm     26 cm       28 cm

Egg :  3               4               5             6                 7

Sukker 120 g     160 g        200 g      240 g        280 g

Hvetemel: 120 g 160 g      200 g       240 g       280 g

Bakepulver: ½ ts   1 ts      1 ½ ts        2 ts          2 ts

Forvarm stekeovnen til 160 grader.

Pisk egg og sukker til en luftig og stiv eggedosis, 6–8 minutter.

Sikt mel og bakepulver over eggedosisen.

Vend melet forsiktig inn i eggedosisen med en slikkepott. Bruk myke bevegelser og bland til det ikke lenger er melklumper i røren. Husk også å se etter melklumper i bunnen av bollen.

Ha bakepapir i bunnen av en springform. Smør formen med smør. Strø gjerne hvetemel eller semulegryn slik at formen dekkes av melet/grynene. Hell ut det som ikke fester seg.

Hell røren i formen i et sikk-sakk-mønster, og stryk lett frem og tilbake med slikkepotten slik at overflaten blir jevn.

Sett formen på nederste rille i ovnen og stek i ca. 40 minutter, til sukkerbrødet har hevet seg godt, er gyllent og gjennomstekt.

La sukkerbrødet stå i formen et par minutter før det hvelves over på rist. Legg over et rent kjøkkenhåndkle og avkjøl sukkerbrødet.

Bruk romtempererte egg, de har en bedre piskeevne og gir en mer luftig eggedosis. Når er eggedosisen stiv nok? Skriv «Ole» med vispen, klarer du se hele navnet før eggedosisen flyter ut er den ferdig.

Sukkerbrødet kan pakkes inn i plastfolie og fryses om du ikke ønsker å fylle det med en gang.

Bløtkaker trenger ikke alltid være runde. Her har jeg brukt en rund form, men stukket ut midten av kaken, slik at den får form av en krans. Både nydelig på smak og en fryd for øyet!

(12 porsj.)

1 sukkerbrød, 26 cm evt 28

Dynking:

1/2 dl juice eller melk

Fyll:

3 dl kremfløte

Lemoncurd:

2 sitroner, finrevet skall

2 dl friskpresset sitronsaft (saft av ca. 3 sitroner)

3 egg

1 eggeplomme

2 ½ dl sukker

125 g smør, delt i små biter

Pynt:

3 dl kremfløte

lilla konditorfarge

grønn konditorfarge

grønne, små marsipanegg

Vask sitronene godt. Riv skallet i strimler med et cestjern eller vanlig rivjern. Press sitronsaft av tre sitroner.

Visp sammen egg og eggeplomme i en bolle. Visp til blandingen er jevn og klumpfri.

Ha sitronsaft, skall, sukker og vispet egg i en kjele. Rør i blandingen over svak varme til den tykner, men den skal ikke koke. Ta kjelen av platen og visp inn biter med smør.

Avkjøles før den legges på glass.

Pisk kremen stiv og tilsett lemoncurden i ønsket mengde i kremen. Smak til.

Stans ut en runding i midten av kaken med et glass og del kaken i to.

Dynk bunnen med væske og bre kremen på bunnen. Legg på toppen. Pisk kremen stiv og fordel kremen i to boller. Bre et lag med krem rundt kanten og på toppen.

Del resten av kremen i to boller og tilsett lilla konditorfarge i den ene, og grønn i den andre. Bruk sprøyteposer med tupp og lag fine roser på toppen i lilla krem. Ha den grønne kremen i en annen sprøytepose og lag fine, små roser på toppen.

Legg til slutt på små grønne marsipanegg rundt, kan utelukkes om du ikke får tak i marsipanegg. 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet