rabrbrapai
Alle innlegg Desserter Kremkaker Oppskrifter Safting og sylting

Rabrabrastjernepai

0 Flares 0 Flares ×

Har du rabarbra i hagen, så benytt deg av de friske, saftige og syrlige stilkene i oppskrifter nå som de er på sitt aller beste.
Denne rabarbrapaien smaker nydelig og serverer du litt iskrem til, kan det nesten ikke bli bedre. Det tar kanskje litt tid å lage både marmelade og eggekrem, men lager du det på forhånd er det enkelt å lage denne paien. Jeg kan garantere deg at den vekker oppsikt med de vakre stjernene.

rabarbrakake

8 porsjoner

150 g smør
350 g hvetemel
50 g sukker
1 eggeplomme
3 ss kaldt vann
Rabarbramarmelade:
500 g rabarbra
500 g syltesukker evt.sukker
1 vaniljestang
Fyll:
4 eggeplommer
1/2 dl sukker
1 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
4 dl melk
1 ss maisstivelse (maizena)
Pynt:
1 -2 rabarbrastang
1 liten boks valnøtter
1 ss perlesukker
Rabarbramarmelade.
Skyll rabarbraen og rens den gjerne ved å ta bort litt av skallet. Skjær den i biter.
Ha rabarbraen i en kjele og hell over syltesukker.
Del vaniljestangen på midten og deretter en gang til på midten.
Tilsett i kasserollen. La koke i 5 minutter.
Skum godt av. Ta ut vaniljestangen.
Hell marmeladen over på varme, rene glass.
Skru på lokket. Oppbevar kjølig.
Eggekrem:
Visp sammen eggeplommer og sukker i en kjele.
Eggehvitene du får til overs kan du bruke til å lage Pavlova eller pikekyss.
Skrap ut vaniljefrø fra vaniljestenger og ha frø og stenger i eggeblandingen. Spe med melk og rør ut maizena i blandingen.
Varm opp blandingen på middels varme, rør hele tiden, gjerne med en slikkepott. Kremen skal opp til kokepunktet før den begynner å tykne, dette tar litt tid. Kremen må ikke koke, da vil den sprekke (skille seg).
Avkjøl kremen i kaldt vann. Kremen blir også litt stivere etter avkjøling. Rør i kremen med jevne mellomrom for å unngå snerk. Legg gjerne plastfolie på toppen av kremen for å hindre snerk.
Paideig:
Smuldre raskt sammen smør, mel og sukker i en foodprosessor.
Ha i eggeplommen og spe med vann til fin konsistens.
Sett paideigen i kjøleskap minst en halv time.
Sett ovnen på 200 grader.
Kjevle ut deigen til en leiv og kle formen. Prikk skallet med en gaffel og forstek den på 200 grader i ca. 10 minutter.
Ha eggekrem i formen slik at det dekker bunnen. Legg på et lag med rabrbrasyltetøy på toppen. Legg på et lag med eggekrem opp på der igjen.
Skjær rabarbra i like store biter på skrå. Legg på bitene i mønster slik at de danner stjerner.
Legg på valnøtter rundt kanten og mellom stjernene.
Strø over perlesukker på toppen.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 200 grader i ca.20 minutter eller til den er gyllen og gjennomstekt. Avkjøles i formen.
Varm den gjerne litt før du serverer den. Lun pai smaker nydelig til iskrem.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×