Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Sommerens iskremskole

Mange forskjellige hjemmelagde iskrem

Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

0 Flares 0 Flares ×

Ingen dessert kan måle seg med iskrem og i hvert fall ikke hjemmelaget iskrem. Iskrem hører sommeren til, men ikke alle har lyst på vanlig fløteiskrem, så her får du oppskrift på både en sorbet og yoghurtis som inneholder noen færre kalorier. Det beste av alt er at iskrem er super enkelt å lage og smaker himmelsk!

 

Tips!

Det er ikke mer enn tre ingredienser som skal til for å lage is. I tillegg trenger du en fryser eller en ismaskin.

Det finnes en mengde ismaskiner på markedet, sjekk utvalget og finn den som passer for deg.

 is-krem-maskin

Grunnoppskrift 1 på is

Enkel og vanvittig god grunnoppskrift som du med enkelhet kan tilsette alle de smakene som du kan ønske deg.

4 porsjoner

3 eggeplommer
3 ss sukker
3 dl fløte
1vaniljestang eller
1 ts vaniljesukker

Med ismaskin:
Skill eggeplommer og eggehviter og ha eggeplommene i en bolle sammen med sukker, fløte og frøene fra vaniljestangen, har du ikke vaniljestang kan en bruke vaniljesukker.

Hell det over i beholderen på ismaskinen og la den gå i ca.20 minutter til det har blitt soft iskrem, men den trenger ca. ½ time i fryseren for at den skal bli ekstra stiv.

Uten maskin:
Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Tilsett stivpisket krem og vaniljesukker og bland alt godt sammen.

Hell blandingen over i en bolle, helst metall, dekk overflaten med plast. Sett bollen i fryseren i ca. 2 timer til den er begynt å fryse inn.
Ta den ut av fryseren og pisk den godt opp med en håndmikser/kjøkkenmaskin.
Gjenta dette minst to ganger før isen fryses endelig. Dekk overflaten med plast for å forhindre at det dannes iskrystaller på overflaten.

 

Her er også en grunnoppskrift på iskrem, litt mer jobb, men også verdt å prøve. Kanskje litt mindre kalorier for dem som ønsker det?

 

Grunnoppskrift nr 2

2 vaniljestenger
5 dl H-melk
2 1/2 dl kremfløte
175 g sukker
6 eggeplommer

Splitt vaniljestengene på langs og skrap ut frøene.
Ha frø og stenger i en tykkbunnet kjele sammen med melken og fløten. Gi blandingen et forsiktig oppkok, trekk kasserollen til side og la det stå å trekke under lokk i ca 20 minutter.
Pisk eggedosis av egg og sukker.
Hell melkeblandingen over i eggedosisen i en tynn stråle mens du rører godt. Hell blandingen tilbake i kasserollen og varm opp til ca. 80 grader under stadig omrøring, til blandingen begynner å tykne. Det er viktig at blandingen ikke blir for varm, da korner den seg og sprekker.
Sil blandingen og la den avkjøles helt. Dette kan gjerne gjøre dette dagen før.
Kjør fløteblandingen i iskremmaskin til den har en kremete og fin konsistens. Hjemmelaget iskrem bør helst spises umiddelbart eller helst etter 30-60 minutter i fryseboksen. Du kan selvsagt fryse ned isen, men du må da la den mykne opp litt før du serverer den. Hjemmelaget vaniljeis kan lagres i fryseboksen i maksimalt 3 uker.

 Jorbdæris

Hjemmelagde kremmerhus:

Hjemmelagde kremmerhus er slett ikke vanskelig å lage. Har du ikke kremmerhusjern så kan du benytte krumkakejern i stedet for. Bare lag dem litt tykkere enn når du baker krumkaker. Ønsker du ikke å lage selv, finnes det kremmerhus å få kjøpt i butikken.

 

Ca. 30 stk

150 g smør
250 g melis
2 dl melk
½ ts vaniljesukker
Ca. 250 g mel

Rør smør og melis hvitt og luftig.
Tilsett melk og mel i små porsjoner og rør godt mellom hver gang.
Rør alt sammen til en glatt røre, den skal være litt tykk.
Fordel litt røre på jernet med en spiseskje og stek dem gylne og sprø. enten i et kjeksjern eller i krumkakejern.
Rull dem sammen som krumkaker.
Har du lyst på sjokolade rundt kanten, smelt sjokolade over vanndamp og dypp kanten på kjeksen ned i sjokoladen. Pynt med strøssel og eller nøtter når sjokoladen nesten har stivnet.
Ta isen ut av fryseren litt før den skal formes til kuler og legge i kjeksen. Strø på ønsket tilbehør.

 

Her er det bare din egen kreativitet som stopper deg, lag gjerne egen blanding som krokan og nøtteblandinger.

Tilbehør:

1 gl sølvkuler

1 pk. kakestrøssel

1 pk. daimstrøssel

1 gl. flerfargede kuler

1 pk. hjertestrøssel

 

skogsbæryoghurtis

Skogsbær yoghurtis

En frisk og smakfull is med litt færre kalorier og som en kan spise med god samvittighet.

4 porsjoner

2 eggeplommer
60 g sukker
1/2 l yoghurt skogsbær
200 g frosne skogsbær 

Visp eggeplommer og sukker til luftig eggedosis. Bruk gjerne en håndmikser eller kjøkkenmaskin.
Bland sammen yoghurt og frosne skogsbær i en foodprosessor slik at det blir en glatt masse og bland det med eggedosisen.
Hell blandingen over i en bolle, helst av metall, da kulden transporteres raskest, og dekk overflaten med plast. Sett bollen i fryseren i ca. 2 timer til den er begynt å fryse inn. Ta den ut av fryseren og pisk den godt opp med en håndmikser/kjøkkenmaskin.
Gjenta dette minst to ganger før isen fryses endelig. Dekk overflaten med plast for å forhindre at det dannes iskrystaller på overflaten.

Er du så heldig å ha en iskremmaskin, er det bare å helle isblandingen i ismaskinen, følg bruksanvisningen til maskinen og kjør isen til den har fått konsistens som tykk softis. Ha den over i en form og frys den noen minutter før den serveres i fine runde kuler.

 

milkshake

.Jordbær milkshake

Mettende og avkjølende på samme tid, en vinner for både store og små!

4 porsjoner

1/2 l lettmelk
2 dl jordbæris
1 banan
1/2 kurv jordbær

Tilsett alt i en blender og kjør den til alt er knust, godt blandet og fått god skum på toppen.
Helles over i gode store glass og serverer med sugerør og noen biter med jordbær på toppen.

 

Bringbærsorbet

Sommerens bringebærsorbét

Syrlig og søtt på samme tid, dette er desserten for dem som synes at vanlig iskrem blir i tyngste laget.

4 porsjoner

 6 eggehviter
100 g melis
500 g bringebær

Pisk eggehviter stive og bland i melis. Tilsett finhakkende bringebær.
Hell det over i en ismaskin eller frys den i fryser. Jo oftere du rører mens den fryses, desto bedre blir konsistensen, derfor er det praktisk å bruke ismaskin.

 

oreosmachkake

Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

Oreo- smash iskake

Denne egner seg like godt som dessert som på kakebordet, bare pass på å ta den ut av fryseren ca. 20 minutter før den skal serveres.

6 porsjoner

1 pk. oreo kjeks
100 g smør
Is:
3 eggeplommer
3 ss sukker
1 ts vaniljesukker
3 dl kremfløte
1 pk. mini smash

Pynt:
mini smash
bringebær

Knus kjeksen i en foodprosessor og smelt smøret i en kjele.
Hell smøret over kjekssmulene og bland det godt sammen.
Trykk kjekssmulene i en brødform med bakepapir i bunnen.
Pisk egg, sukker og vaniljesukker til tykk eggedosis og tilsett stivpisket kremfløte.
Bland i smash-sjokolade og hell det over kjeksbunnen.
Sett formen i fryseren og la den stå minst 3 timer før servering.
Ta gjerne iskaken ut ca. 20 minutter før servering.
Pynt med mini smash og noen bringebær på toppen.

 

Kristins tips om iskremmaskiner!

Fordelene med iskremmaskin med kompressor er at du alltid har iskremmaskinen klar, den har ofte litt bedre kapasitet og leverer ferdig iskrem litt raskere enn en iskremmaskin uten kompressor.

Den krever imidlertid større lagringsplass og koster en del mer enn en maskin uten kompressor.

Bruker du ismaskin uten kompressor må du passe på å sette bollen i fryseren før du starter islagingen, men min erfaring er at du får like god is med en iskremmaskin uten kompressor. Det negative med en maskin uten kompressor, er at du ikke kan gå i gang å lage en ny porsjon is før bollen har vært i fryseren og bollen er tilstrekkelig nedfrosset igjen.

Det positive er at en ismaskin uten kompressor får du fra ca kr. 600 og oppover, mens du må betale ca. kr. 4000 og oppover for en ismaskin med kompressor. Da kan det være lurt å vurdere hvor ofte du lager is og hvor mye penger du har lyst til å legge i en slik maskin. Men en ting er sikkert, er at barna vil elske den og de kan lage seg is så ofte de vil. Samtidig som du også vet hva du putter i av råvarer.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet