Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Vinterferiens hotte drinketips med akevitt

0 Flares 0 Flares ×

Det er start på vinterferie i ettermiddag for store deler av landet. Vinterferie betyr fjellet for meg med familie og gode venner som stikker innom for litt flatbrød, spekemat og et glass eller to etter at bakken har stengt. Som regel finner vi fram en flaske med bobler eller en hvitvin. Men denne gangen har jeg lyst til å teste ut noen gode drinker som jeg har lyst til å servere. De inneholder alle akevitt, et par er kalde og en varm og passer perfekt i vinter-Norge.  De inneholder noen pureer, de kan kjøpes ferdig, men du kan helt klart fint lage dem selv. Oppskriften på pureene finner du nederst i denne artikkelen.

Smeiesvingen 821

1 glass

3 cl Baileys kaffelikør
3 cl Løiten Tur akevitt
10 cl kaffe eller kakao
1 dl krem
Finn fram ingrediensene.
Brygg en god kaffe og pisk krem uten sukker.
Ønsker du heller å lage kakao, smaker også det kjempe godt.

Ha baileys og turakevitt i glasset og tilsett kaffe. eller kakao
Legg en god skje med pisket krem på toppen av glasset.
Dryss på kakao eller sjokoladekuler på toppen.

Nytes mens den er ennå er varm.

 

Foto: Per Bjørkum

Piña Eneldo
1 glass

5 cl Gilde Dill Aquavit
4 cl ananaspuré
2 cl friskpresset limejuice
2 cl sukkerlake
Frisk dill
Ha alle ingrediensene i en shaker, rist godt og hell drinken over i rocksglass med is.
Og pynt med frisk dill på toppen.

Drikekurs arendal

Foto: Per Bjørkum

Tropical Sting
1 glass

4 cl Lysholm No 52
2 cl Ancho Reyes Chile Liqueur
2 cl Pasjonsfruktpuré
2 cl friskpresset limejuice
2 cl Agavesirup, eller honning
1 sjerneanis
1 liten rød chili

Eggehvite av ca. et halvt egg

Ha alle ingrediensene i en shaker og rist først godt uten is.
Tilsett så is og rist videre til alt er blandet. Hell den over glass og pynt gjerne med små røde chili og stjerneanis på toppen.

 

Men aller først bør du lage både sukkerlake og ikke minst pureene du skal benytte i drinkene. Pureene kan fryses ned og tas opp når du skal benytte dem. Sukkerlaken holder seg godt i kjøleskap, så lag gjerne etter oppskriften så har du til flere ganger.

Sukkerlake:
1 kg sukker
4 dl vann
1/2 ts sitronsyre
Ha sukker, vann og sitronsyre i en kjele og kok det til sukkeret løser seg opp. Avkjøles før den brukes i drinken.
Sitronsyre er for å hindre sukkerlaken i å krystallisere seg og det får du kjøpt i dagligvarebutikken.

Purè:
Ananaspure lages av frisk moden ananas. Kjør den i en foodprosessor til den er en jevn.
Pasjonsfruktpurè lages med å dele pasjonsfrukt og ha fruktsaften i en blender. Kjør det sammen og sli så av frøene .

Ananaspuré
(ca 4 dl)

1 – 2 friske ananas
evt litt ananansjuice eller vann

Skrell ananasen og del den i biter. Ha bitene over i en blender, foodprosessor eller benytt stavmikser.  Blir blandingen for tykk kan man tynne den ut med ananasjuice eller vann.

Pasjonsfruktpuré er å få tak i hos asiatiske matvarebutikker i frosne varianter. Eller på nett: https://shop.selectflavour.com/fruktpure?limit=36

Eller du kan lage den selv med å kjøre den i en blender eller bruke en stavmikser. Sil gjerne pureen gjennom en sikt for å fjerne frøene.

Agavesirup: Agavesirup, blir ofte kalt agavenektar blir utvinnet av agave-planten som dyrkes i Mexico. Den er ca 25% søtere enn sukker. Får du ikke tak i agavesirup kan du benytte enten honning eller brunt sukker i stedet for. Ønsker du å bruke Agavesirup får du tak i det i helsekostforretninger.

Et viktig og nyttig tips er å fylle glasset med masse is og så lage nydelig drinker med riktig styrke. Drinkene vannes rett og slett ikke ut med mye is, men får den riktige smaken og temperaturen.

Så da gjenstår det bare å fylle opp barskapet med gode ingredienser, kjøleskapet med frisk frukt, grønnsaker og urter, og fylle opp fryseren med isbiter i alle variasjoner.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet