Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Folkets drikkeanbefaling av rødviner til julemat

pinnekjott

Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

0 Flares 0 Flares ×

Det blir stadig flere som velger vin til de tradisjonelle julemiddagene. Men norsk tradisjonsmat og særlig pinnekjøtt og ribbe kan by på utfording for vinvalget.

Husmorlykkes smakspanel, består av 16 vinglade mennesker, både damer og menn. Dette er både rutinerte vindrikkere og ikke så rutinerte vindrikkere. Men alle hadde ett ønske om å smake,teste vinene og gi sine kommentarer.

Det snakkes om at vin til julemat handler om navigering i ett matfat som inneholder sødme, syre , salt og umami. Det handler om en navigering i et matfat som inneholder godsaker som fett, sødme, syre, salt  og umami som ikke er så enkelt å sette vin til.

11 røde viner  var valgt ut på bestilling. Bestillingen var at dette skulle være viner som skulle passe til tradisjonell julemat som ribbe, pinnekjøtt, kalkun med diverse tilbehør.

Blindtest av alle viner.

Alle vinene fikk utdelt ett nummer, deretter ble de kledt inn i aluminiumsfolie så det ikke skulle være mulig å kjenne dem igjen.

Vinene hadde samme temperatur og de ble servert i samme type glass. Det ble servert små smaksprøver med tradisjonell julemat, bakgrunnen for dette er at det blir mer reelt å smake en vin med julemat i munnen.

Vinen ble snurret, sniffet og smakt på. Kommentarene var mange  og de er lagt med under presentasjonen av hver vin.

Vi har brukt karakterskalaen 1 – 6, der 6 er best.

Vinene som har fått gjennomsnittskarakter, 4 og oppover, gav smakspanelet navn :
Nam, nam.

Viner som fikk gjennomsnittskarakteren 3 til 4, fikk navnet:

Helt ok

De under gjennomsnittskarakteren 3  ble kalt for:
Faller igjennom.

Dette betyr ikke at disse vinene ikke er gode, men at det ikke ville være deres førstevalg. Og husk, vi smaker forskjellig og det vil alltid være hva den enklete har av preferanser og erfaringer når en smaker. 

Det ble testet rødviner som importørene mener er de som passer til norsk tradisjonell julemat.  Utvalget viner ble kanskje litt mye likt på smak, og derfor er det mange av vinene som kom under kategorien Faller igjennom. Vi hadde ønsket oss ett større spredning i forskjellige viner og prisklasser, ettersom det nok er en del som legger ligg penger i vinen til julens middager.

I tillegg diskuterte vi også dette om det «proffene» velger av vin til denne type mat, ikke alltid stemmer overens med hva gjennomsnittsnordmannen ønsker å drikke til den tradisjonelle julemat.
Men igjen er smaken forskjellig og også kunnskapen om hva som passer til hva.

Men har du lyst til å teste noen av disse vinene som vi har gjort, er det mange gode viner som kanskje overrasker deg som vindrikker og som passer godt til julens måltider, både i smak og pris.

Nam Nam:  

Viña Ardanza Reserva 2009, Kr. 246,90
Smakspanel: God fylde, kan nytes alene og til mat, nam-nam; skarp; fyldig og veldig god; veldig god; fruktig og god fylde
Importør: Velutviklet, fatpreget og balansert. Fint innslag av røde bær og tørket frukt.

Karkater: 4,7 og testens vinner

 

Cossetti Barbera d’Asti La Vigna Vecchia 2015, Kr. 175,00
Smakspanel: veldig god, Veldig fruktig, mye smak, lett fyldig, lett konsistens; deilig, god til ost; lett og god å drikke
Importør: Preg av modne røde bær med hint av sødme og svale urter, svakt bitter ettersmak, god lengde.

Karakter: 4,1

 

Dom. Alain Voge St. Joseph Les Côtes 2016, kr. 369,90

Smakspanel: Ung, frisk, ingen spesiell karakter/tyngde; litt sur ettersmak; mye kjeller og jord, god ettersmak, litt snurpete.

Importør: Veldig ung frukt, merkbare tanniner og bra konsentrasjon og syre. Må lagres.

bilde mangler
Karakter: 4,0

Helt ok: 

Barco Reale di Carmignano 2015, Kr. 184,90
Smakspanel: Godt balansert, rubinrød, passergodt til mat og å drikke alene; lang ettersmak; deilig; helt ok drikkevin; vond ettersmak; god lukt, litt tørr, OK smak
Importør: Fin fruktkonsentrasjon og bærsødme i avslutningen

.

Karakter: 3,7

Ch. Le Grand Housteau 2017, 134,90
Smakspanel: Mye taniner, tung;, snurper litt, lukter godt
Importøren: Litt utviklet, preg av røde bær, urter, lakris, lær og fat, fast ettersmak.

Karakter : 3.0

Nipozzano Chianti Rúfina Riserva 2015 kr. 169,903
Smakspanel:Velbalansert, god fylde, passer til rødt kjøtt/tyngre mat; tam; lite lukt og smak (husets vin); bitter; nydelig og velbalansert
Impørtør Preg av mørke bær, blomst og urter, innslag av lakris og fat, fast ettersmak.


Karakter: 3,0

Faller igjennom:

Teso La Monja Romanico 2015 Kr. 174,90
Smakspanel: Rik på smak, dyp rød, litt uferdig i smaken; tørr; masse taniner; tørr, fyldig, merkelig ettersmak; ung og tynn; tørr og bitter; ung litt bitter, likte råsmaken
Importør: Tørr, rik og fyldig. Røde bær og einebær med hint av urter.

Karakter: 2,8

v

JeanJean Mas de Lunès 2017 Kr. 169,90

Smakspanel: Fruktig, dyp fylde, velbalansert, kan nytes alene eller med mat; uferdig, bensin; «husets vin», virker uferdig; fyldig, krydret, veldig god; helt grei

Importør: Kraftig men balansert, bra eiket. Moderate og modne tanniner.

Karakter: 2,7

 

Clarendelle Bordeaux Rouge 2013, Kr. 189,90
Smakspanel: Fyldig, dyp rød; tynn og lite smak; tobakk ettersmak, ung vin; jord, god dybde og balansert
Importør: Mørke bær og frukter. Fruktig, med fast tanninstruktur og lang avslutning.


Karakter: 2,5

 

Gledelig Jul Grenache Syrah, Kr. 139,90
Smakspanel: Veldig fruktig, god fylde, dyprød, passer til både ost, middag og alene; lukter gjæret kirsebær, smaker gammel gjæret vin; kjedelig smak; sur, veldig jord/kjeller lukt
Importør: Fruktig og balansert, med ettersmak av myke kryddertoner.


Karakter: 2,3

 

God Jul Bordeaux, kr. 129,90
Smakspanel: Ung frisk, grei fylde; kjedelig, ingen smak, helt død; sur; ikke drikkbar; vond ettersmak; smakte litt som jord
Importøren: Balansert, frisk og ren.

Karakter: 2,3

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet