Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Påskens beste desserter

påske
0 Flares 0 Flares ×

Påskeferie og det er igjen tid for å kose seg litt ekstra med god samvittighet.
De fleste av oss har dager hvor vi har litt mer tid til å nyte litt ekstra god mat og da passer det også godt med en god og velsmakende dessert etter en bedre middag.
Det kan være fra det helt enkle, som appelsiner skåret i skiver med et godt dryss av revet sjokolade og hjemmelaget vaniljesaus på toppen, til mer avanserte desserter som sjokoladefondant, hjemmelaget iskrem eller en smakfull ostekake.

Her får du tips til enkle desserter du også kan sette barn og eller barnebarn til å lage. Men skulle du heller ha lyst på noe annet vil du på husmorlykke.no finne inspirasjon til å lage noe ekstra godt i påsken, enten det er saftige kaker eller deilige desserter. Så nyt vårsola og gled deg selv og andre med noe godt.

Hjemmelaget iskrem med poser, is og snø

Mange forskjellige hjemmelagde iskrem

Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

Å lage iskrem er lett ettersom den består av få ingredienser som egg, fløte, sukker og den smaken du liker best.
De aller fleste steder i år er det ingen sak å lage is uten iskrystaller og mye jobb.
Du blander bare sammen ingrediensene har dem i en pose, gjerne to. Så fyller du på
3 dl kremfløte eller fløtemelk
3 egg
3 ss sukker
1 ts vaniljesukker eller annen smak
Masse grovt salt
Is eller snø
2 store fryseposer

Ha fløte, melk, egg, sukker og vaniljesukker i et målebeger med helletut og bland det sammen. Sett en frysepose i en bolle og hell fløteblandingen over i posen. Fyll en annen frysepose ca halvfull med snø, og masse grovt salt. Knytt posen med fløteblandingen godt igjen, og putt den oppi isposen som også knyttes godt igjen. Pakk posen inn i et håndkle (evnt. bruk hansker) og rist posen godt i 10-15 minutter.
Fordel isen i skåler og spis med én gang!

 

Sjokoladefondant

sjokolade-fondant

Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

10-12
6 egg
175 g sukker
180 g smør
200 g mørk sjokolade, 70% kakao
100 g hvetemel
Smør små runde engangsaluminiumsformer, muffinsformer eller små suffleformer godt med smør og ”mel” dem.
Visp sammen egg og sukker til en luftig eggedosis.
Smelt smør over vannbad, tilsett finhakket sjokolade og la sjokoladen smelte i smøret før du rører om.
Tilsett smør og sjokoladeblandingen i eggedosisen under omrøring. Vend inn hvetemel.
Fyll de smurte formene ¾ fulle og sett i fryseboks i minst 2 timer eller natten over.
Stekes i ovnen, helst varmluft på 200 grader i ca.7 minutter, pass på tiden for kakene skal være flytende inni!
Ta kakene ut av formen, sett på desserttallerkener, lag et lite snitt i hver kake slik at den flytende sjokoladen renner ut. Server gjerne frisk frukt eller en bærsaus ved siden av.

Tips: Er kakene gjennomfrosne, stek dem ca. 2 minutter lenger. Pass på tiden, de skal være myke og rennende inni.

Dronning Mauds dessert

Dronning-maud-dessert

Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

4–6 porsjoner
125 g kokesjokolade
5 pl. gelatin
¼ dl kokende vann
5 egg
5 ss sukker
5 dl kremfløte
Riv sjokoladen på ett rivgjern.
Legg gelatinen i bløt i iskaldt vann i ca. 5 minutter.
Pisk egg og sukker til luftig eggedosis. Visp kremfløten til luftig krem og bland forsiktig med eggedosisen.
Klem av vannet fra gelatinen og smelt gelatinplatene i kokende vann. Hell gelatinen i en tynn stråle i kremblandingen under omrøring. Rør godt for å unngå at gelatinen klumper seg.
Legg fromasj og sjokolade lagvis i en glassbolle eller porsjonsglass.

Sett kaldt i minst 2 timer eller natten over. Desserten kan gjerne lages et døgn i forveien.

 

Ostekakemedappelsin

Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe


4 – 6 stk

100 g havrekjeks
1/2 dl hasselnøtter, kan sløyfes
75 g smør
1/2 dl brunt farin
1 ss vaniljesukker
Fyll:
3 pl gelatin
3 dl kremfløte
1/2 dl tropisk nektar
1 dl sukker
125 g kremost naturell eller ananas
Pynt:
3 dl appelsinsaft
2 dl vann
1/4 dl sukker
Saft av 1/2 sitron
4 pl. gelatin
Evt. 1 pk. appelsingele
Knus kjeksene og hasselnøtter i en foodprosessor eller for hånd.
Smelt smør og bland kjeksblandingen med sukker, vaniljesukker og smeltet smør.
Legg gelatinplatene til pynten i bløt i rikelig med kaldt vann i 5 minutter. Bland appelsinsaft, vann, sukker og sitronsaft i en kjele og kok opp. Ta kjelen av platen. Klem vannet ut av gelantinplatene og smelt dem i blandingen.
Vil du heller bruke en pakke appelsingele går det fint. Men benytt halv vannmengde i gelen.
Hell blandingen i porsjonsformer og sett dem kjølig, slik at de stivner.
Legg gelatinplatene til fyllet i bløt i rikelig med kaldt vann i 5 minutter. Bland kremfløte, nektar og sukker i en kjele og kok opp. Klem ut vannet av gelatinbladene og ha dem i den varme blandingen. La det avkjøles en del før kremosten blandes i. Bre fyllet utover i formene, og sett dem i kjøleskap slik at de stivner.
Når fyllet har stivnet strøs kjeksblandingen utover og sett skålene i kjøleskap.
Like før servering hvelves skålene over på en tallerken og serveres med revet appelsinskall og sitronskall på toppen.

 

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet