Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Julekake

julekake

Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

0 Flares 0 Flares ×

En julekake kan helt klart bakes hele året, men passer selvfølgelig godt nå som det nærmer seg jul. For meg blir det ikke jul om jeg ikke setter deigen lillejulaften og så bakes den ut på morgenkvisten. Den deilige duften som brer seg da i huset forteller meg at det er jul.  Så server fersk julekake med godt smør og brunost. Nesten et lite mellommåltid og helt klart nydelig til te eller kaffekoppen foran peisen.

1–2 stk.

125 g smør
5 dl melk
50 g gjær
125 g sukker
1 ts malt kardemomme
650 g hvetemel
150 g rosiner
evt. sukat eller annen tørket frukt

Pensling:
1 egg

Smelt smøret og ha i melken.
Rør gjæren ut i den lunkne blandingen.
Elt i mel blandet med sukker og kardemomme.
Deigen skal være blank og smidig og skal slippe bollen.
Hev deigen under plast på lunt sted i ca.40 minutter.
Ta deigen på bakebordet og del den i to.
Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen og elt dem til store, runde boller.
Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten og trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker ikke kakene så lett og de får en pen fasong.
Sett dem til heving under plast på et lunt sted i ca. 40 minutter.
Pisk sammen egget å pensle kakene.
Stek dem i ovnen på nederste rille ved 175 grader i ca.40 minutter.
Avkjøles på rist.

TIPS!

Husk at alle ovner steker forskjellig, så temperaturer og minutter er veiledende.

.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet