Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Potetflatbrød fra Valdres

flatbrod-lefse
0 Flares 0 Flares ×

I dag tidlig har jeg kokt poteter og nå er jeg i gang med å bake flatbrød.
Oppskriften på dette flatbrødet har jeg overtatt av min bestemor fra Øystre Slidre i Valdres. Jeg var ofte med i bakstekjelleren da jeg var liten og glemmer aldri smaken og lukten av de deilige flatbrødene og lefsene som ble bakt på takken som ble fyrt med ved. I dag bruker jeg takke på strøm, noe som gjør det litt enklere å bake, men jeg får den samme gode smaken på min bakst som det min bestemor gjorde. Tror nesten ikke jeg kan tenke meg no bedre enn dette flatbrødet.  Nå er det tid for å nyte dette deilige bakverket. I grunnen kan flatbrød spises hele året, men nå har de gode potetene melne kommet i butikken som Kers Pink, Rød Pimpernell og Troll som jeg liker å bruke.
Jeg bruker spiseskjeer i målene mine, derfor har jeg lagt til ss i ca.målene i dl, det er fordi jeg har bakt oppskriften en rekke ganger og kjenner i fingrene hvordan deigen skal være. Mal potene to ganger gjennom en kjøttkvern.
Så er det en treningssak å vite hvor mye mel det skal være i deigen. Her er det å kjenne etter, men ett tips er å holde igjen litt med melet. Det ber bedre at den er litt bløt enn at den er for tørr.
Jeg bruker byggmel i deigen, for byggmelet setter en nydelig smak på dette flatbrødet. Jeg baker alltid opp flere porsjoner og gir også bort til venner, og mange setter utrolig pris på å få slike hjemmebakte ting.
Og det er bare utrolig godt til rakfisk, sild, lutefisk, pinnekjøtt og til andre retter som spises på denne årstiden.
Har du lyst til å prøve deg du også, finner du oppskriften her.

(ca. 12 leiver)

2 1/2 – 3 kg poteter, Kers pink, Rød pimpernell eller Troll, melne potetsorter

8
ss malte poteter
ca.
1 ts salt
2
– 4 ss hvetemel
Ca 6 ss byggmel
Utbaking:
byggmel
Kok potetene møre med skallet på.
Slå av vannet, damp potetene og skrell dem mens de fortsatt er varme.
Kjør potetene i en kjøttkvern, gjerne to ganger mens de fortsatt er varme.
Avkjøl.
Ta 8 store skjeer med poteter i en foodprosessor eller i en annen kjøkkenmaskin, tilsett salt og mel, men hold gjerne igjen litt på melet.
Kjør det til alt samler seg til en deig. Oppbevar resten av potetene kjølig.
Ta ut deigen og del i 6-8 biter. Det avhenger av hvor stor takke du har.
Kjevle ut hver bit til en tynn rund leiv, bruk byggmel til utbakingen og stek den ganske kort, skal ikke bli brent. Takken bør stå på mellom 5 og 6.
Brett den sammen i fire og legg den til tørk i stekeovnen på ca.50 grader.
Fortsett å kjevle til det ikke er mer poteter igjen.

Oppbevares tørt og kjølig.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

4 kommentarer til “Potetflatbrød fra Valdres”

  • Kristin Jøtun

   Hei Helene.
   Ja det er 2 1/2 kg poteter du skal koke, så skal de skrelles og så skal de kvernes i kjøttkvernen. Da er du klar til å begynne å bake, og da bruker du 5 ss kokte poteter, salt og melmengden som er oppgitt.
   Er det litt mer oppklarende nå?
   Kristin:-)

   Svar
 1. Tormod Sørhus

  Vil gjerne prøve, og bare for å være helt sikker. 5ss potet, 1ts salt, 1,5 dl hvetemel og 3dl byggmel kjøres sammen. Skal gi 5- 6 biter (leiver) og oppskriften skal gi totalt 12. Mye mel og lite potet?

  Svar
  • Kristin Jøtun

   Hei,
   Gøy at du har lyst til å prøve. Dette er en oppskrift som jeg bruker titt og ofte. Jeg bruker store skjeer med poteter. Og så bruker jeg egentlig skjeer med mel, men på grunn av at dette er en oppskrift som jeg har hatt på trykk i Norsk Ukeblad, ble det bestemt at vi skulle bruke dl. Men hold gjerne igjen litt på melet.
   I oppskriften som min mor brukte står det 5 store skjeer med poteter, 3 – 4 ss hvetemel, 1 ts salt, 6 – 7 ss byggmel, strøkne.
   Så bruk gjerne disse målene om du heller vil gjøre det. Legger det inn i bloggen også, så kan leserne bestemme hva de vil bruke av mål.
   Lykke til, her skal jeg i gang med å bake flatbrød i dag, så nå står potetene klare for å bakes.
   Kristin:-)

   Svar

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet