Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Reinsdyrgryte

reinskav

Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

0 Flares 0 Flares ×

De  milelange vandringene over fjell og vidder er noe av det som gir reinsdyrkjøttet den unike og milde smaken på kjøttet. Men når hadde du reinsdyrkjøtt til middag sist? Reinsdyrkjøtt er antageligvis ikke det første du velger når du skal ha kjøtt til middag, men kanskje du bør endre på vanene  og kjøpe dette viltkjøttet litt oftere, for det er langt sunnere enn du tror.  Reinkjøtt er nemlig noe av det sunneste kjøttet du kan spise. Kjøttet er veldig magert, det inneholder kun 2 % fett, faktisk er det like magert som kylling. I tillegg har det høy tetthet av næringsstoffer som vitaminer og mineraler, som B12 og vitamin E og i tillegg inneholder det sink, jern og selen. Fettet i reinsdyr er også gunstig, fordi det inneholder umettede fettsyrer som omega-3 og 6. Så dykk ned i frysedisken neste gang du er i butikken  og plukk med deg litt reinskjøtt til helgens viltgryte. Server den gjerne sammen med hjemmelaget potetstappe. Dette er også fin festmiddagsmat og egner seg når du får gjester. Utrolig godt og lettvint å lage. 

4 porsjoner

500 g reinskav/finnbiff
1 bit bacon
5 delikatesseløk eller sjalottløk
3 ss smør
200 g frisk skogssopp, gjerne kantarell
1 brokkoli
1 rød paprika
1 beger snøfrisk
3 dl fløte
1–2 ss tyttebærsyltetøy
1 ts salt
¼ ts pepper
tyttebær til pynt

Potetstappe
1 kg mandelpoteter
4 ss smør
3 dl matfløte
1 ts salt
½ ts hvit pepper

Rens og skjær løk i to eller i fire, rens sopp og del opp.
Surr reinskav, bacon i biter, sopp og løk i smør, i en gryte/stekepanne med høy kant.
Tilsett brokkolibuketter og paprika i strimler.
Rør inn Snøfrisk og matfløte, og la det koke ca. 15 minutter.
Rør inn tyttebærsyltetøy, og smak til med salt og pepper.
Skrell og kok poteter i vann til de er møre.
Damp dem tørre og mos dem, gjerne gjennom sikt.
Ha i smør og fløte, og smak til med salt og pepper. Det er viktig å lage puréen raskt etter at potetene er kokt, ellers kan den lett bli klumpete og seig.
Server gjerne med klippet gressløk over.
Server gryta med noe tyttebær på toppen, og potetstappe ved siden av.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet