Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Skrei med rødvinssaus

Torsk med rodvinsaus

Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: KIm Holthe

0 Flares 0 Flares ×

Den vandrende skreien er veltrent og muskuløs, og det gjelder å ta vare på fiskens kvaliteter helt til den ligger på middagstallerkenen. Be fiskehandleren pakke skivene eller filetene i papir, og når du kommer hjem legger du både fisk, lever og rogn i en plastboks i kjøleskapet sammen med isbiter eller kjøleelementer. Skreien holder seg nemlig best når temperaturen nærmer seg null, og det gjør den sjelden i et vanlig kjøleskap. For at fisken skal se ekstra bra ut på festbordet, kan du legge den en time i isvann før du lar den ferdig rensede fisken trekke i kjelen. Da beholder fisken nemlig den fine hvite fargen i kjøttet.

4 porsjoner
2 kg  torskefilet
2 ss  salt
4 ss  smør
2 ss  olje
Potet- og sellerimos:
500 g  mandelpotet
500 g  sellerirot
2 dl  melk
1 dl  kremfløte
1 ss  smør
salt og hvit pepper
Rødvinssaus:
2  sjalottløk
3 dl  rødvin
200 g  smør 
salt og pepper
Grønnsaker:
1 gulrot
1 persillerot
1 squash, gul
2 tomater
Sett stekeovnen på 170 °C.
Dryss torsken med salt og la den ligge i ca. 15 minutter.
Skyll av saltet, tørk torsken med tørkepapir og skjær den i jevnstore serveringsstykker.
Brun stykkene på skinnsiden i smør og olje i ca. 2 minutter.
Legg stykkene med skinnsiden opp over på bakepapir på et stekebrett.
Stek torsken i stekeovnen i ca. 5 minutter like før servering.
Potet- og sellerimos
Skrell potet og sellerirot, skjær i terninger, og kok møre i usaltet vann.
Sil vannet fra, og la potet og sellerirot dampe godt fra seg.
Mos potet og sellerirot, og spe med melk og kremfløte til en fyldig, men ikke for fast mos.
Rør inn smør, og smak til med salt og pepper.
Rødvinssaus
Finhakk sjalottløk og kok med rødvin uten lokk til vinen har kokt nesten helt inn.
Pisk inn smør i små terninger. Sausen må ikke koke mens smøret piskes inn, da vil den skille seg.
Smak til med salt og pepper og sil sausen om du ikke vil ha løken i.
Grønnsaker
Skjær grønnsakene i terninger, og kok gulrot, persillerot og squash møre i lettsaltet vann.
Sil vannet fra og bland de kokte grønnsakene med tomatterninger.
Server torsken på en seng av potet- og sellerimos med rødvinssaus og grønnsaker rundt.
Handleliste:
2 kg  torskefilet  eller skreifilet
500 g  mandelpotet
500 g  sellerirot 
1/2 l  melk
1  kremfløte
2  sjalottløk
3 dl  rødvin 
1/4  kg  smør 
1 gulrot
1 persillerot
1 squash, gul
2 tomater
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet