Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Gjærbakstkake fylt med nougat

Nougatrose

Idè og foto: Kristin Jøtun

0 Flares 0 Flares ×

Mange av dere har etterlyst oppskrift på denne søte gjærbaksten. Nå kan du bake den i helgen om du ønsker. I denne oppskriften er mesteparten av smøret byttet ut med kesam eller kvarg. Det gir ett saftig og deilig bakverk med litt færre kalorier om du ønsker det. Fyllet kan du variere i det uendelige. Her kan du bruke syltetøy, nugatti pålegg vaniljekrem eller bare sukker og kanel. Denne blir nydelig uansett.

1 stk

50 g gjær
30 g smør
2 dl skummet melk
3 dl kesam/kvarg
1 dl sukker
½ ts salt
10 dl hvetemel, ca.
Fyll:
1 – 2 pk nougat  eller 1 boks nugatti om det er enklere
1 egg til pensling
Pynt:
1 eggehvite
2 – 3 dl melis
Smuldre gjær i en bakebolle.
Smelt smør og tilsett melk.
La væsken bli lunken, ca. 37 grader og rør ut gjæren.
Tilsett kesam eller kvarg, sukker, salt og mesteparten av melet.
Arbeid deigen til den blir smidig og den slipper bakebollen. Legg på ett klede og la deigen heve på lunt sted i ca. 30 minutter.
Ha deigen på bakebordet og elt den godt sammen.
Kjevle ut deigen, ca.5 mm tykk og stikk ut små rundinger.
Smør nugat på halve rundingen. Ønsker du heller å bruke nugatti så gjør det.
Brett rundingen i to og brett den halvt inn mot midten igjen.
Legg rundingene etter hverandre til formen, bruk gjerne 26 cm eller 24 cm om det  er det du har tilgjengelig. Fyll først det ytterste laget og så forsetter en innover til formen er fylt opp.
Legg over ett klede og sett formen til heving ett lunt sted, ca. 1/2 time.
Visp sammen egg, og pensle bollene med sammenvispet egg.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 180 grader i ca. 25 minutter. Sjekk med en pinne for å se om kaken er gjennomstekt.
Avkjøles på rist.
Bland sammen melis og eggehvite til jevn glasur og bre det over kaken i det mønster du ønsker.
Pynt med jordbær på toppen om du ønsker.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet