Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Pinnekjøtt med kålrotstappe eller kålrabistappe og drikkeanbefaling

pinne-kjott-i-ol
0 Flares 0 Flares ×

Pinnekjøtt eller saueribbe var for en del år siden en godt bevart hemmelighet i daldypene langs Vestlandet fjorder. Men heldigvis erobrer nå denne særnorske og spennende smaken det ganske land.

Pinnekjøtt er saltet og tørket/speket og må derfor vannes ut før bruk. Kjøttet får tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperatur på vannet. Lunkent vann gir raskere utvanning.

Normalt tørket pinnekjøtt bør vannes ut med lunkent vann i ca. 24, men du kan også benytte kortere tid.

(4 porsjoner)

2 kg pinnekjøtt

500 g vossakorv/grove julepølser

Del pinnekjøttsiden langs hvert ribben. Legg kjøttet i en balje, hell over rikelig med vann og la det stå i romtemperatur i ett døgn.

Legg metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Fyll på vann så det står i høyde med risten. Legg pinnekjøttet over, la det dampkoke på svak varme til kjøttet er mørt og det løsner fra bena, ca. 3 t. Pass på så det ikke damper tørt.

Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen. Legg pinnekjøttet på rist over langpannen, litt høyt i ovnen på sterk varme eller grill i ca. 5 minutter.

Pølsene kan dampe sammen med pinnekjøttet de siste 15–20 minutter.

Serveres på varme tallerkener med ev. grove julepølser eller vossakorv, kålrabistappe, kokte poteter, kokesjy og sennep.

 

Kålrotstappe eller kålrabistabbe

4 porsjoner

1 kg kålrot

2 gulrøtter

1 l vann

2 ts salt

¼ ts pepper

1 – 2 dl fløte

3 ss smør

Skrell og del kålroten og gulrøttene i biter.

Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann.

Hell av kokevannet og mos grønnsakene. Ha i fløte og smør, smak til med salt og pepper.

Tips:

Serverer du kålrabistabbe til pinnekjøtt, kan fløten erstattes med litt kraft fra pinnekjøttet. Pass på så det ikke blir for salt. Du kan også koke med et par poteter i kålrotstappen. Da blir den mildere i smaken.

Drikkeanbefaling:

5660501 Falling Feather, kr 120

3117201 Cesaru Nara Ripasso, kr 175

Akevitt:

167502 Gilde Smaladram, kr 305

990802 O.P Anderson Limited Edition Sherry Cask, kr 385

Øl:

Ringnes Julespecial kr 30

889002 Coisbo Pinnekjøttøl, kr 79

5194601 Slumoelukko Smale, kr 145 (0,75 l)

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet