Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Trøndersodd med skjenning

trønder-sodd-med- flatbrød

Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

0 Flares 0 Flares ×
Mange av regionene i Trøndelag har sine egne varianter av denne retten, så det finnes mange måter å lage sodd på. Sodd serveres som flott festmat og passer perfekt å lage i helgen. Du kan kjøpe det ferdig i butikken, men det er jo utrolig gøy å lage den selv. Skjenning eller flatbrødet som serveres til er tynt og har ett lag med sukker strødd på. Så det at du får både det salte og det søte samtidig, kan være litt annerledes for flere.  Sodd smaker nydelig og regnes også som festmat og blir servert både i brylluper, konfirmasjoner eller dåp.
4 – 6 porsjoner
 
1 kg grytekjøtt av lam med bein
1 ½ l vann
1 ss salt
1 ts malt muskat
5 gulrøtter 

SODDBOLLER:
250 g malt lammekjøtt
1 ts salt
¼ ts potetmel
¼ ts malt ingefær
½ ts malt muskat
¼ ts pepper
¾ dl kremfløte
Kok opp kjøttet i saltet vann og skum av. La kjøttet trekke ca. 2 timer til det løsner fra beina.
Ta deretter opp kjøttet og del det i passe store terninger, ca 2×2 cm.
Bland kvernet lammekjøtt sammen med salt og rør til dette blir seigt. Bland i krydderet og spe forsiktig med fløten.
Farsen formes til boller med en teskje som dyppes i kaldt vann. Bollene trekkes 10-12 minutter i kraften.
Ha kjøttet tilbake i kraften og smak til med salt og pepper.
Rens og kok gulrøttene.
Del gulrøttene i ringer og hell over den varme sodden.
Serveres med kokte poteter og skjenning/flatbrød, gjerne hjemmebakt.

 

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet