Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Rugbrød

rugbrod

Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

0 Flares 0 Flares ×

Nå går vi hvert øyeblikk inn i måneden november og tiden hvor en ofte samler gode venner rundt bordet. Enten om det inviteres til rakfisklag, lutefisklag, et stort og bugnede sildebord, eller en kveld med rødvin, ost og mye stearinlys.
Her har jeg bakt et deilig rugbrød surdeig som passer perfekt å servere til både ost og sild.
Det tar litt tid å bake dette deilige brødet, for du trenger å lage en grunnsurdeig før du starter som trenger tid til å gjære og bli til surdeig.
Lager du dobbelporsjon med surdeigskultur kan du oppbevare den i kjøleskap  i ett syltetøyglass og lage flere typer surdeigsbrød.

Tips!
La gjerne brødet ligge i lett fuktig klede et døgn før det skal brukes.
Har du litt rester av tørket frukt og nøtter, kan du putte det i brøddeigen. Brødet smaker da deilig til ost!

2 stk.

Dag 1: Grunnsurdeig:
5 g gjær
2 dl skummet surmelk
3 dl sammalt rug grov

Dag 2 eller 3:
5 dl vann
1 ss salt
4 – 5 dl hvetemel
7 dl sammalt rug grov
3 ss smør

Dag 1: Grunnsurdeig:
Løs opp gjæren i lunken melk i en liten bolle og rør i melet.
Dekk med plastfolie og la bollen stå framme 1-2 døgn.

Dag 2 eller 3 :
Rør ut grunnsurdeigen med 5 dl kaldt vann, salt, hvetemel og sammalt rug.
Hell den ganske løse deigen i smurte bakeformer (à 1 ½ liter).
La brødene etterheve 3 timer i romtemperatur.
Pensle brødet med vann.
Forvarm stekeovnen til 250 grader, men når brødene settes inn i ovnen, skrus varmen ned til 200 grader.
Stekes i ovnen på nederste rille ved 200 grader i 60-70 minutter.
La brødene avkjøles litt i formen, pensle overflaten med litt smeltet smør.
Avkjøles på rist.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet