Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Kylling i rødvin – Coq au vin

kylling-i-vin

Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

0 Flares 0 Flares ×

Coq au vin, eller hane i vin er en fransk klassiker som passer godt når du skal servere kresne gjester.  Denne retten tar litt tid å lage, men den er helt klart en rett å vente på. Det er ikke så lett å finne haner, men du kan helt fint bruke gourmet kylling  eller høne når du skal lage denne retten. I tillegg kan den få følge av mange forskjellige rødviner, men velg gjerne noe fransk eller italiensk.  Vet du at noen av gjestene dine ikke tåler hvetemel, bytt ut hvetemel med maizenna jevner, da kan den spises av alle.

4–5 porsjoner

1 stor rå kylling (ca. 1,5 kg)
100 g lettsaltet sideflesk
1½ ts salt
¾ ts hvit pepper
4 ss konjakk (kan sløyfes)
Ca. 1½ l hønsekraft/buljong
1 ss tomatpuré
20 småløk
250 g sjampinjong
1 ss smør
1 ss hvetemel, kan utelates eller byttes med maizenna jevner
noen kvister timian til pynt
Marinade:
3½ dl rødvin
2 båt hvitløk
1 laurbærblad
2 ss frisk timian (eller 1 ts tørket)

Del kyllingen i 8 serveringsstykker.
Bland marinaden og legg i kyllingstykkene. La dem stå kjølig natten over eller på kjøkkenbenken i 4–5 timer.
Ta opp kyllingstykkene og tørk dem.
Hell marinaden i en kjele og kok opp.
Skjær sideflesket i små biter og stek det i panne.
Ha flesket over i kjelen, men la fettet bli tilbake i pannen.
Dryss salt og pepper på kyllingstykkene og brun dem i fettet i pannen.
Hell over konjakk og tenn på. La det brenne til flammen slukker av seg selv.
Ha kyllingstykkene over i kjelen med marinade.
Tilsett så mye kraft at kjøttet så vidt dekkes.
Ha eventuelt i tomatpuré for å gi retten en rødlig farge. La det trekke i ca. 40 minutter eller til kjøttet er mørt.
I mellomtiden surres løk og sopp i en panne og helles over i kjelen. Sett den gjerne inn i ovnen på 100 grader med lokket på og la den stå og trekke i noen timer.
Jevn eventuelt sausen med en smørbolle (1 ss smør + 1 ss hvetemel).
La retten koke ytterligere 5 minutter.
Smak til med salt og pepper.
Pynt med timian før servering.
Server retten med poteter, ris eller brød ved siden av.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet