Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Smakfullt grovbrød med sesam

sesam-brod

Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

0 Flares 0 Flares ×

Dette er et grovt brød som passer perfekt til nistepakken men også til frokosten og kveldsmaten.  Smakfullt, godt og ikke minst veldig sunt.  Jeg fikk en gang ett tips om å tilsette 1 ss bakepulver sammen med gjæren, for da skulle brødet bli mindre kompakt. Og det tipset innfridde helt klart så det kommer jeg til å fortsette med. Bare husk at alle ovner steker forskjellig, så tid er alltid veiledende. 

2 stk

7 – 8 dl skummet melk eller vann
3 ss rapsolje
1 pk. gjær
1 ss bakepulver

2 ts salt
2 ts sukker
4 ss linfrø
4 ss solsikkefrø
200 g grovbakstmel

300 g sammalt hvete, grov
200 g sammalt hvete, mel
ca.250
g hvetemel
1 dl sesamfrø, kan utelates
Pynt:
½ dl sesamfrø

Varm væsken fingervarmt, 37 grader og tilsett olje. Ønsker du å benytte vann blir det veldig gode brød med det også.
Smuldre gjæren i en bakebolle og rør den ut i den lunkne væsken.
Tilsett bakepulver, salt, sukker, linfrø, solsikkebrød, mel og sesamfrø og elt deigen til den blir smidig og slipper bakebollen.
Dekk bakebollen med plast og la deigen heve på et lunt sted i 30–40 minutter.
Ta deigen ut på et melet bakebord.
Del i to og elt hvert emne godt. Form emnene til avlange brød.
Legg deigene i smurte 1 ½-litersformer.
Dusj over litt kaldt vann og strø på litt sesamfrø på toppen.
Dekk formene med plast penslet med litt olje.
La brødene etterheve i ca. 40 minutter, eller til deigen begynner å komme opp over kanten av formen.
Stekes i ovnen på nederste rille ved 210 grader i 50–60 minutter. Husk at alle ovner steker forskjellig, så tid er alltid veiledende.
La brødene stå i ovnen til skorpen er tørr.

Avkjøl brødene på rist.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet