Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Fersk kjøtt og suppe med løksaus

fersk - suppe

Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

0 Flares 0 Flares ×

Norsk tradisjonsmat har igjen fått nytt liv. Unge mennesker trykker disse rettene til sitt bryst. Matvanene våre er i rask endring, og vi ønsker i større og større grad å bevare de gode gamle rettene. For noen er tradisjonsmat ertesuppe, andre mormors kjøttkaker eller for atter andre handler dette om å få tilgang til den maten og de rettene de er kjent med i området der de bor eller som er fra ens egen oppvekst. Mamma lagde alltid deilig fersk kjøtt og suppe og den deilige løksausen, jeg kan nesten fornemme den ennå, selv om det er flere år siden hun ble borte. Men sønnen min elsker Gommomat som han kalte tradisjonsmaten hun lagde, så ofte lager jeg både dette og andre gode gryter og supper. Det tar litt tid å lage det, men kanskje du skal gjøre det i nå i helgen?

4 porsjoner

1,2 kg storfe med bein, høyrygg eller bog
1½ l vann
1 ts salt
1 purre
3 gulrøtter
100 g sellerirot
150 g hodekål
½ ts pepper

LØKSAUS:
1 løk
5 dl kraft
2 ss hvetemel
½ dl kaldt vann
2 ts eddik
3 ts sukker

Kok opp vann og legg kjøttstykkene i så hele som mulig.
La vannet koke opp igjen og skum godt av.
Dryss over salt og legg i det grønne av purren.
La det trekke under lokk til kjøttet er mørt, ca.1½ t.
Skum av fettet med en øse.
Gulrøtter og sellerirot renses og deles i terninger.
Kålen strimles fint opp.
Ha grønnsakene i gryten.
La alt trekke til grønnsakene er møre ca.10 minutter.
Mens grønnsakene trekker, sil opp ca.5 dl kraft fra suppen og lag løksausen.
Kok opp hakket løk og kraft.
Rør hvetemelet ut i kaldt vann og rør meljevningen inn i kraften.
La sausen trekke i ca.10 minutter.
Smak til med eddik, sukker, salt og pepper
Løksausen serveres varm med kokte poteter, kjøtt i skiver og grønnsaker.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet