hose-frikasse
Alle innlegg

Hønsefrikassè

0 Flares 0 Flares ×

Hønsefrikassé er norsk tradisjonsmat. Hønsekjøttet trenger lang koketid, men man får både mye fint kjøtt og god kraft når jobben er gjort. Får du ikke tak i høne, så bruk en fersk kylling i stedet for. Det er lite kjøtt på en høne, og den trenger lang koketid. Til gjengjeld er høne svært rimelig, og gir ekstra god kraft. Den kan eventuelt legges dypfryst i kjelen, og kokes opp med kaldt vann. Det blir mye fett oppå kraften etter koking. Fettet kan skummes av og brukes i stedet for smør når du lager saus. Bytt gjerne ut hvetemelet med maizenna mel om du ønsker det.

4 porsjoner

1 høne, evt 1 hel kylling
2 ts salt
2 laurbærblad
10 hele hvite pepper
½ purre
1 persillerot
½ sellerirot
6 gulrøtter
½ purre
1 løk
1 persillerot
½ sellerirot
5 ss smør eller fett fra kokt hønsekraft
8 ss hvetemel evt maizenna
1 ½ l kyllingkraft, evt. hønsekraft
2
ss frisk kruspersille
salt og pepper
½ dl matfløte
eventuelt 1–2 terninger hønsebuljong

Legg høna i en kjele.Bruker du kylling bruker du samme framgangsmåte.
Tilsett salt, laurbærblad, hel pepper, det grønne fra purre og grovdelte biter av persille- og sellerirot. Hell på 1 ½ liter kokende vann, eller til det så vidt dekker. La kyllingen trekke under lokk i ¾ -1 time, høns i ca. 2 timer, til lårbenet lett kan løsnes fra skroget.Ta høns eller kylling opp av kraften. Sil kraften og hell den tilbake i kjelen.

Skjær gulrøtter, purre og løk i biter og persillerot og sellerirot i staver eller skiver, og kok dem i kraften i ca. 15 minutter, eller til de er møre. Sil kraften og sett grønnsakene til side.

Smelt smøret evt fettet fra høna i kjelen. Rør inn mel og spe med varm kraft, litt og litt, under omrøring, til en halvtynn saus. La sausen koke litt, ca. 5 minutter og smak den eventuelt til med salt eller smuldret buljongterning, pepper og fløte.
Fjern skinn og bein, og skjær kjøttet i passe biter som legges i sausen.
Tilsett grønnsakene og la alt bli godt gjennomvarmt før servering.
Dryss persille eller annet grønt over. Server gjerne frikasseen i dype middagstallerkener, med skje i tillegg til kniv og gaffel.

Handleliste:
1 høne
2 laurbærblad
1 pk hvite pepper
1
purre
2
persillerot
1
sellerirot
6 gulrøtter
1  gul løk
frisk kruspersille
salt og pepper
1 boks fløte evt melk eller matfløte

 

 

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×