Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Kokt laks med agurksalat og sandefjordsmør

kokt-laks-agursalat-sandefjordsmor

Matstyling: Kristin Jøtun,
Foto: Kim Holthe

0 Flares 0 Flares ×
Kokt laks er en rotekte norsk middagsklassiker. Retten er også festmat og har blitt selve middagsbordets symbol for 17. mai i Norge. Med fiskeskivens vakre korallrøde farge blir den også en fryd for øyet der den ligger side om side med agurksalat, poteter og gyllen sandefjordsmør. Passer like godt på en varm sommerdag som en regntung sensommerdag.

4 porsjoner

800 g laks i skiver
2 l vann
6 ss salt
2 ts hel pepper

Agurksalat:
1 agurk
1/2 ts salt
2 dl vann
2 ss sukker
1 ss eddik, 7 %
1⁄4 ts malt hvit pepper
1 ts sitron

Sandefjordsmør:
200 g kaldt smør i terninger
2 dl kremfløte
1 ss hakket frisk kruspersille
1 ss sitronsaft
1⁄2 ts salt
1⁄4 ts malt hvit pepper
600 g nypoteter

Sett over potetene til koking.
Bland sammen vann, eddik, sukker, salt og pepper. Smak på laken slik at den blir passe sur og søt. Skjær agurk med ostehøvel og legg agurkskivene i laken. Sett det kjørlig
Kok opp kremfløte og la den koke inn til litt under halvparten. Ta gryten av varmen og pisk inn smørterninger, litt etter litt. Tilsett hakket persille og smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Kok opp vann i en vid kjele. Tilsett salt og pepperkorn. Legg i fisken og la den trekke i ca. 8 minutter. Det skal ikke koke. Den er ferdig når beinet lett slipper fisken.
Server laks med agurksalat, sandefjordsmør og kokte poteter
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet