Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

 Kokt laks med dillstuede poteter og sennepssaus

kokt-laks

(Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe)

0 Flares 0 Flares ×

Kokt laks med sennepssaus er  sommerlig, lett og smakfull og passer perfekt på en varm sommerdag. Denne middagen er  virkelig en klassiker og mange lager nok denne en eller flere ganger i løpet av sommeren sånn som det jeg gjør.

4 porsjoner

Ca.800 g laksefilét
1 l vann
½ ss salt

DILLSTUEDE POTETER:
6 kokte poteter
1½ dl frisk dill
1 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl melk
salt og pepper
muskatnøtt

SENNEPSSAUS:
4 ss sukker
¾ dl hvitvinseddik
1 ts rosepepper
80 g smør
3 dl kremfløte
1 dl grov sennep
2 eggeplommer
½ dl konsentrert kalvefond
3 ss dill

TILBEHØR:
1 pk asparges

Start med sennepssausen. Kok inn sukker, vineddik og rosepepper til kremete konsistens.
Ha i smør og rør hele tiden.
Tilsett fløte, sennep, eggeplommer og kalvefond og la det koke noen minutter. Dryss over dill tilslutt. Avkjøl
Fjern alle ben og skinn fra fiskefiletene og tørk dem godt.
Bruker du ferdig renset fiskefilet, skjærer du dem i passe serveringsstykker. Strø på salt og la den ligge med saltet kjølig i ca. 15 minutter.
Kok opp vann og tilsett salt. Legg i fisken og la den trekke ved svak varme i ca. 8 minutter. Avhengig av hvor tykk den er.
Smelt smør og tilsett hvetemel og spe med varm melk, mens du rører godt.
La sausen koke opp og la den småkoke i ca. 5 minutter.
Smak til med salt, pepper og muskatnøtt.
Skrell potetene og skjær de opp i store terninger eller båter som tilsettes i sausen.
Sausen skal nå småkoke til potetene er varme, men ikke så lenge at de går i stykker.
Tilsett oppklippet dill.
I stedet for dill kan det brukes kruspersille, forskjellige krydder eller krydderurter, løk, hvitløk eller purre.
Kok opp litt vann og tilsett salt og en klype sukker, og legg i aspargesene. La dem koke ca. 1 minutt.
Server fisken med stuede poteter, asparges og sennepssaus.

Drikkeanbefalinger:

2238901 Riesling vom Kalkstein (Reh Kendermann) 2014, kr 125
1605001 Villa Medoro Pecorino, kr 140
848501 Spring Seed Forget-me-not Sauvignon Blanc Semillon 2013, kr 170

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet