Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Helstekt lammelår med hvitløk og appelsin.

lamme-lar-appelsin-hvitlok
0 Flares 0 Flares ×

Lammelår med hvitløk, appelsinskiver, bakte grønnsaker og saltkokte poteter smaker utrolig godt.Surr på hele hvitløker og skiver med appelsin og bak lammelåret i ovnen. Gjestene vil synes det er skikkelig artig og ikke minst er smaken fantastisk og litt annerledes.

(4 – 6 porsjoner)

1 lammelår
2 – 4 hele hvitløk
timian
rosmarin
flaksalt og nykvernet pepper
ca.1 l vann
Ovnsbakte grønnsaker:
1 pk. knaskegulerøtter
1 liten kålrot
1 nett delikatesseløk
2 rødbeter
½ persillerot
½ ts salt
½ ts pepper
½ dl solsikkeolje
Saltkokte poteter:
2 liter vann
1 god neve grovsalt
1 kg småpoteter
Saus:
2 sjalottløk
1 dl balsamicoeddik
3 dl rødvin
Sjyen fra lammet
1–2 ss smør
Tilbehør:
Kantareller

Ben ut issebeinet på lammelåret. Brett kjøttdelen opp og surr godt med hyssing rundt låret slik at låret blir avrundet i bunnen.  

Brun låret raskt i pannen med litt smør.

Del hvitløk i to på tvers og putt hvitløk, urtekvister og appelsinskiver inn under hyssingen eller surr noen ekstra runder rundt låret.

Legg låret i en langpanne, hell på vannet og dekk over med aluminiumsfolie. Sett et steketermometer inn i midten av låret og stek lammelåret på 120 grader til det har en kjernetemperatur på 58 grader, ca. 3 timer.

Pakk låret inn i aluminiumsfolie og la den hvile i en halv time før du skjærer av beinet.

 Dryss over litt maldonsalt og nykvernet pepper før servering. Sil sjyen og ta vare på den til sausen.

Skrell og kutt grønnsakene i skiver og igjen i biter.

Legg dem i langpannen, krydre med salt og pepper og vend dem i solsikkeoljen.

Bak grønnsakene i ovn på nederste rille ved 180 grader i ca. 15 minutter.

Kok opp vann og salt.

Ha i potetene og kok dem møre ca. 30 minutter. Når du tar potetene opp av vannet vil det ha lagt seg en saltskorpe rundt dem.

Kok opp sjalottløk, eddik og vin og la det koke til det er igjen ca. 1 dl.

Tilsett silt sjy og pisk inn smøret like før servering. Server gjerne kantareller ved siden av lammelåret sammen med det andre.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet