Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Kjøttdeigpai med stjerneløk

kjottdeig-pai

Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

0 Flares 0 Flares ×

Pai er deilig middagsmat, helgekos, og passer også godt når venner eller syklubben kommer på besøk. Det beste er at denne retten fint kan lages dagen i forveien og stekes når du kommer hjem fra jobben.Hvis du lar stjerneløken ligge i varmt vann ca. 10 minutter før du renser den, blir skallet enklere å fjerne. Denne paien kan du fint lage med bare hakket løk, dersom du ikke har vårløk eller småløk. Purre går også fint. I stedet for vanlig kjøttdeig kan du gjerne bruke magrere kjøttdeig som inneholder under 10 prosent fett, karbonadedeig, kyllingkjøttdeig eller kjøttdeig av svin. For en magrere paideig, kan du godt bruke kesam eller cottage cheese istedenfor smør/margarin.Bruk gjerne ferdig paideig fra pakke, da går det raskere å lage den også når du kommer sulten hjem fra jobb.

4 porsjoner

400 g kjøttdeig eller karbonadedeig
1 bunt vårløk
1 båt hvitløk
2 ss smør eller olje
1 ts salt
1⁄2 ts pepper
1 ts tørket basilikum
12 stjerneløk
1/2 boks cherrytomater
3 dl fløte
3 egg
1 dl revet hvitost
Paideig:
3 dl hvetemel
100 g smør eller kesam for magrere alternativ
1⁄4 ts salt
3 ss vann
Smuldre smør sammen med melet og tilsett salt og vann. Elt deigen sammen.
Trykk deigen ut i en smurt paiform og la den henge litt utenfor kanten. Den krymper under steking. Eller bruk små porsjonsformer som vi har gjort her. Prikk deigen godt med en gaffel, og la den gjerne stå kjølig en times tid.
Forstek paibunnen på 200 grader i ca. 10 minutter.
Rens og hakk vårløk og hvitløk og fres det i en stekepanne sammen med kjøttdeigen. Tilsett salt, pepper og basilikum.
Fordel fyllet i paiskallet og sett halve cherrytomater og stjerneløken oppi med toppene opp. Bland sammen melk, egg og revet ost og hell over i paien.
Stek den på nederste rille til eggeblandingen har stivnet og paien har fått en fin gyllen farge, ca. 30 minutter.

Handleliste: 

400 g kjøttdeig eller karbonadedeig
1 bunt vårløk
1 hvitløk
12 stjerneløk/delikatesseløk
1/2 boks cherrytomater
3 dl fløte
3 egg
1 dl revet hvitost

Sjekk i skapet:
hvetemel
smør eller kesam for magrere alternativ
smør eller olje
salt
pepper
tørket basilikum

 

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet