Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Byggrynskrem med rød saus

byggryns-ris-grot
0 Flares 0 Flares ×

Under andre verdenskrig var det vanlig å bruke byggryn i stedet for risengryn til den tradisjonelle riskremen i jula. Nå er byggrynskrem en nesten glemt dessert.
Nydelig og rik på smak som jeg er sikker på at du vil like og så er den litt annerledes enn den tradisjonelle riskremen. Når du koker sausen kan du bruke all slags saft fra solbær,rips eller kirsebær. Pass også på at du ikke koker sausen annet enn til en stor boble etter at potetmelet er tilsatt, for hvis den gjør det blir den veldig seig.

4 porsjoner

80 g byggryn
6 dl melk
2–3 ss sukker
1 vaniljestang
1 ts vaniljesukker
1 kanelstang
1 krm salt
2 dl kremfløte
Rødsaus:
4 dl rød saft
3 dl vann
1 ss potetmel
1 ts sukker
Legg byggryn i bløt over natten.
Hell av vannet å ha byggryn i en kjele.
Tilsett melk, sukker, vaniljestang eller vaniljesukker ev. kanelstang og salt.
Kok opp, senk temperaturen og la grøten trekke i 30–40 min til den har fått en fyldig konsistens, og byggrynene er møre.
Rør om en gang i mellom, slik at grøten ikke fester seg i bunnen av kjelen.
Avkjøl grøten.
Vend inn stivpisket kremfløte i den kalde grøten.
Bland rød saft og vann, men en del sterkere enn når du drikker den.
Kok opp saften.
Bland sammen vann og potetmel og hell det i tynn stråle under stadig omrøring.
La sausen få et raskt oppkok. Pass på at det ikke koker lenge, for da blir sausen seig.
Strø litt supper på toppen så slipper du snerk på toppen.
La saften bli kald før den serveres til byggrynskremen.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet