Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

3 julesild – Sennepssild, Sild med frukt og Glassmestersild

jule-sild
0 Flares 0 Flares ×

Sild har befunnet seg på norske matbord i tusenvis av år og er fremdeles et kjærkomment innslag på frokostbord, koldtbord og julebord. Jeg lager alltid sild til jul, det hører på en måte med på julebuffeen 1.juledag og resten av jula. Her har jeg laget sennepsild, sild med frukt, som er litt annerledes enn de vanlige, men som er utrolig god og en tradisjonell glassmestersild, den ligner litt på sursilden, men har også gulrøtter i seg. Smakfullt og godt på nøttebrød eller et rugbrød.

Sennepssild

1 glass
1 ss fransk sennep
1/2 ss sukker
1/2 ts salt
1/8 ts pepper
1 bunt dill
3 dl rømme
4 kryddersildfileter
Rør sammen sennep, sukker, salt og pepper slik at alt er godt blandet.
Ha i den hakkede dillen. Rør inn rømme slik at det blir en fin saus.
Skyll filetene og tørk dem, eller vann dem ut hvis de er for salte.
Skjær filetene i passe stykker og ha dem i sennepssausen.
Ha gjerne litt ekstra dill på toppen.
Sennepssilden bør trekke i 24 timer før den serveres, gjerne i et tett glass.

Sild med frukt

1 glass
4 kryddersildfileter
1 liten boks hermetiske aprikoser
1 banan
1 – 2 epler
2 sylteagurker
1 vårløk
Saus:
3 dl rømme
litt sitronsaft
3 ss ketchup
1 ss sherry, kan utelates
Ca. 50 g valnøtter
Skyll filetene og tørk dem eller vann dem eventuelt litt hvis du synes de er for salte.
Del dem i 1 – 2 cm store biter. Del frukten i små terninger. Lag sausen ved å blande alt bortsett fra nøttene. Hakk nøttene grovt. Bland alt lett sammen og fyll det i passene krukker eller glass. Sild må oppbevares kjølig og bør trekke minst et døgn før servering.

glass-mester-sild

Glassmestersild

1 stort glass
6 kryddersildfileter
2 rødløk
1 gulrot
litt pepperrot
1 ts sorte pepperkorn
2 ts gule sennepsfrø
4 laurbærblader
10 hele allehåndekorn
Lake;
2 dl vann
1 ½ dl eddik (7 %)
2 dl sukker
Kok opp laken og avkjøl den.
Skjær sildefileter og grønnsaker i passe biter.
Legg de i et glass eller egnet bolle og slå laken over.
La det trekke kjølig i ett døgn før servering.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet