Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Potetlomper eller lefse

lomper-til-jul
0 Flares 0 Flares ×

Det er helt klart at flatbrød, lomper og lefser hører julen til hjemme hos oss. Det blir ikke jul før både lefser , lomper og flatbrød er i hus,  Og ettersom min mamma alltid bakte flatbrød var det naturlig for meg å overta tradisjonen etter henne. Selv har jeg også begynt å bake lefser, men det føler jeg at nok at jeg trenger litt mer trening for å få de så tynne som det tantene mine fikk til.
Så da jeg var ferdig med Stabekk Høgskole stod en takke på ønskelista,  og nå har den har fulgt meg i mange år,
Men jeg vet at det er ikke alle som har takke til å kunne steke lefser på, så i stedet for å ha en stor takke i huset, kan du steke lompene i en tørr stekepanne. Oppskriften er den samme og det blir kjempe godt og smaker godt til julefrokosten, lunsjen eller middagen i jula.  Og det kan være lurt å prøve deg på det, før du eventuelt går til innkjøp av en takke selv.  

ca. 20 stk.
2 kg poteter, Kers pink, Beate, Troll, Mandel eller Pimpernell  altså melne potetsorter må brukes
2 ts salt
8 ss fløte
2 ss sukker
½ dl rugmel, fint
4 dl hvetemel
Utbaking:
Hvetemel

Kok potetene møre med skallet på. Slå av vannet, damp potetene og skrell de mens de fortsatt er varme.
Kjør potetene i en kjøttkvern, helst to ganger, mens de fortsatt er varme.
Avkjøles helt, veldig viktig.
Ta halvparten av potetene i en foodprosessor eller en annen kjøkkenmaskin, tilsett 1 ts salt, 4 ss fløte, 1 ss sukker, ¼ dl rugmel og 2 dl hvetemel.
Kjør til alt samler seg i en seig deig.
Ta ut deigen og del i ca.10 biter, eller 250 g per leiv.
Kjevle hver bit til en tynn rund leiv, bruk hvetemel til utbakingen, men pass på å ikke bruk for mye mel, for da blir de tørre og ikke så myke.
Bruk en liten asjett og stikk ut runde fine lomper. Stek dem ganske kort på takke eller i stekepannen.
De skal ikke bli brent. Takken bør stå på mellom 5 og 6 og stekepannen bør ikke være for varm.

Legg potetlompene i et håndkle og ha dem i en pose, slik at de holder seg myke. Fortsett til det ikke er mer poteter igjen.

Avkjøl lompene i posen og legg dem gjerne i fryseren med en gang, om de ikke skal brukes med det samme.

Tips!
Har du takke, kan du fint bruke denne deigen til å bake lefse.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

2 kommentarer til “Potetlomper eller lefse”

  1. Merete

    Hei Kristin!
    Jeg har brukt oppskriften, men byttet ut hvetemelet med speltmel (siden jeg har en i familien som ikke tåler så mye gluten).
    Det ble kjempegode lomper!!
    Denne oppskriften kommer jeg til å bruke igjen.
    /Merete

    Svar
    • Kristin Jøtun

      Så hyggelig at du likte oppskriften Merete. Og kjempe fint å at du prøver ut med speltmel i stedet for hvetemel. Et nyttig tips jeg kan legge til oppskriften og som helt klart andre også kan ha glede av. Gleder meg til å smake!
      Kristin:-)

      Svar

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet