Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Fattigmann

fattig-mann
0 Flares 0 Flares ×

Fattigmann” er et litt underlig navn på en så elegant kake. Noen sier det kommer av at man ”ble fattig” av å bake dem, fordi den inneholder så mye fløte, egg, smør og endog brennevin i røren. Egentlig burde den vel hete ”rikmannsbakkels”. Jeg legger ofte opp til å bake både smultringer, rosettbakkels og fattigmann på samme dag. Smultgryten kan da brukes til alle bakstene. Og når smulten er avkjølt bruker jeg litt av den i gorodeigen.

Ca.40 stk.
6 eggeplommer
6 ss sukker
6 ss kremfløte
2 ss konjakk
½ ts malt kardemomme
200–250 g hvetemel
1 kg smultfett
Pisk egg og sukker til stiv eggedosis.
Bland inn pisket krem og tilsett konjakk.
Sikt inn ca. 200 g hvetemel. Resten brukes til utkjevling. Jo mindre mel, dess finere kaker.
Arbeid deigen minst mulig. La deigen stå kaldt til neste dag.
Kjevle ut litt deig om gangen.
Skjær ut snipper med en bakkelsesspore.
Lag et snitt i hver kake og «smett» den ene kakespissen gjennom hullet.
Kok fattigmennene i smult eller matfett til de er lys gule.

Tips!
Det er lurt å legge opp til både å bake smultringer, rosettbakkels og fattigmann på samme dag. Smultgryten kan da brukes til alle bakstene.

Tips!
Sørg for å ha et lokk til å legge over smultgryten og et par gode grytekluter i nærheten i tilfellet det blir for varmt.

 

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet