Raspe-baller
Alle innlegg Kjøtt Oppskrifter

Raspeball med salt kjøtt

0 Flares 0 Flares ×

Raspeball, komle, potetball… kjært barn har mange navn. Dette er tradisjonell mat i hele landet vårt, men tilbehør og spisemåter varierer etter hvor i landet man befinner seg. Her er en generell oppskrift som passer godt til salt lammekjøtt. For meg er dette virkelig festmat. Smaker himmelsk og gir meg gode assosiasjoner til en god og tradisjonsrik barndom. Så dette skal jeg lage til helgens søndagsmiddag. Kanskje du ønsker å gjøre det samme?
Du kan lettsalte kjøtt selv. Det vanligste er å bruke lammebog i skiver og flesk, men alt kjøtt som er skåret i ca. 1,5 cm tykke skiver kan lettsaltes. Prøv det, for det er ikke ingen Hukus Pokus å gjøre det selv.

 

(4 porsjoner)

1 kg lettsaltet lammekjøtt , eller salt kjøtt fra svin eller storfe
Raspeball:
750 g rå potet
300 g kokt potet
3 dl byggmel
2 ss hvetemel
1 ts salt
1 l kjøttkraft /buljong eller lettsaltet vann
Kålrotstappe:
1 kg kålrot
2 gulrøtter
1 l vann
2 ts salt
1⁄4 ts pepper
1 dl kremfløte /matfløte
3 ss smør
Legg kjøtt i usaltet, kokende vann – det skal være rikelig med vann.
Skum godt av og la det småkoke/trekke til kjøttet løsner fra beinet, ca. 2 timer. Bruker du svineknoke trenger de noe lengre koketid, ca. 3 timer.
Skrell og riv rå potet på råkostjern eller i en foodprocessor. Riv eller mos de kokte potetene og bland sammen med rå poteter, mel og salt. Kok opp kraft fra salt kjøtt, buljon eller lettsaltet vann.
Lag raspeballer med en skje og ha i den kokende kraften. Kok en prøve for å se om deigen er fast nok. Dypp skjeen i kaldt vann mellom hver raspeball, og prøv å få dem så glatte som mulig. Kraften må koke når du legger raspeballene i.
La raspeballene småkoke i ca. 30-40 minutter. Del en raspeball for å se om den er ferdig. Den skal ha jevn konsistens og farge helt igjennom.
Del og skrell kålrot i skiver og gulrot i biter. Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og mos grønnsakene. Ha i fløte og smør og smak til med salt og pepper.

Tips!
Du kan lettsalte kjøtt selv. Det vanligste er å bruke lammebog i skiver og flesk, men alt kjøtt som er skåret i ca. 1,5 cm tykke skiver kan lettsaltes på denne måten:

Bruk ca. 1 dl salt pr kilo kjøtt, dryss saltet på, og la det stå kjølig natten over. Skyll av kjøttet før det kokes i usaltet vann. Mange liker salt kjøtt som blir lyserød i fargen når du koker det. Da må kjøttet saltes med nitrittsalt. Seltin gir også litt rødfarge på kjøttet, hvis du ikke får tak i nitrittsalt.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×