skole-bolle
Alle innlegg Gjærbakst Oppskrifter

Skolebrød

0 Flares 0 Flares ×

I dag er det fredag og helg og jeg synes det er ekstra hyggelig å bake litt til barn og venner kommer hjem etter skolen. Da blir det en hyggelig start på helgen. Det er alltid hyggelig å kunne servere noen ferske og deilige skolebrød eller skoleboller. Skolebrød er boller med melisglasur dyppet i kokos og  med et hjerte av vaniljekrem er disse bolle en ren og skjær nytelse. Jeg har her laget vaniljekremen selv, men om du ikke har ork eller tid til det finnes det ferdige kremer og få kjøpt. De er både gode og lettvinte.

(25 stk)
7 dl melk
50 g fersk gjær eller 1 pk tørrgjær
2 dl sukker
1 egg
150 g smør
Ca. 1 kg hvetemel
Vaniljekrem:
1 vaniljestang
3 dl helmelk
1 dl kremfløte
1 dl sukker
3 egg
3 ss maizena
Pynt:
melisglasur
kokosmasse
Varm opp melk til 37 grader, fingervarmt, og tilsett gjæren og rør den ut i væsken. Bruker du tørrgjær kan du bruke litt høyere temperatur på melken.
Tilsett sukker, egg og det meste av hvetemelet og elt deigen til den blir blank og slipper bollen. Det er alltid lurt å holde igjen litt av hvetemelet når du baker. Da slipper du å få harde og tunge boller.
Tilsett romtemperert smør, elt inn smøret og kjør deigen til den er blank og fin. Kan være at du trenger litt mer hvetemel så strø på litt mer om den er veldig klissete.
Dekk til deigen med et klede eller plast, og la den heve på et lunt sted ca.30 minutter. Har du ovn med heve muligheter og gjerne damp, så benytt ovnen til heving.
Strø litt hvetemel på bakebordet. Ha deigen på bordet, trill deigen ut til en lang pølse og del deigen i 25 emner og trill ut store boller.
Legg dem på en bakeplate og trykk bollene litt flate. La dem heve tildekket i 40–45 minutter på et lunt sted.
Gjør klar en tykk vaniljekrem mens bollene hever.
Rør sammen fløte, eggeplommene, maisenna og resten av sukkeret.
Hell den lunkne væsken oppi eggeblandingen litt av gangen, mens du rører med en visp.
Hell blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke sakte opp under omrøring slik at den tykner. Rør godt slik at kremen ikke brenner seg. Avkjøles hurtig i kaldt vann.
Lag en grop midt i bollene og legg en stor teskje vaniljefyll i gropen.
Stek bollene i oven på midterste rille ved 220 grader i ca.10 minutter. Flytt til de nederste rille dersom fyllet begynner å bli brunt før bollene er ferdig stekt.
Smør på melisglasur og dryss på kokosmasse mens de ennå er litt lunkne.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×