Sarah Bernard i langpanne

matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe
Hvis du virkelig har lyst på noe godt til kaffen eller tekoppen, da kan jeg anbefale deg denne deilig konfektkaken. Lekker kake med deilig bunn, smørkrem og sjokolade. Sarah Bernard-kakene er oppkalt etter den franske skjønnheten og skuespilleren Henriette-Rosine Bernard, senere kjent Sarah Bernardt. En dansk konditor skal ha oppkalt kaken etter henne, men riktignok uten T’en i navnet.
25 stk
400 g mandler
350 g sukker
3 ts bakepulver
6 eggehviter
Sjokoladekrem:
250 g mykt smør
200 g melis
6 eggeplommer
2 ss kakao (siktet)
2 ts ekte vaniljesukker
Topp:
200 g mørk kokesjokolade
2 ss delfiafett
Karamellsaus:
1 dl fløte
50 g sukker
20 g smør
100 g sjokolade, 70 %
Mal mandler i en kjøkkenmaskin, gjerne grovt
Tilsett sukker og bakepulver.
Stivpisk eggehvitene og løft dem forsiktig inn i mandelmassen.
Ha alt over i en langpanne, 30 x 40 cm, med bakepapir i bunnen.
Stekes i ovnen på nederste rille ved 200 grader i ca. 40 minutter.
Avkjøl og sett den gjerne i fryseren.
Ha smør og melis i en bakebolle og pisk det lyst og hvitt.
Tilsett eggeplommene, kakao og vaniljesukker og pisk alt til lys sjokoladekrem.
Bre kremen over den avkjølte mandelbunnen.
Sett formen tilbake i fryseren slik at den stivner.
Ha hakket sjokolade i en bolle og tilsett delfiafett. Smelt det over vannbad og bland det sammen.
Bre sjokoladen over sjokoladekremen og sett den tilbake i fryseren, slik at den stivner.
Smelt sukker til karamell i en kjele uten at det røres i den. Varm opp fløte og ha det over det smeltede sukkeret. Rør godt og la alt koke til karamellen er smeltet i fløten. Tilsett kakao og la det småkoke i ca. 5 minutter. Tilsett smør. La smøret smelte inn og avkjøl sjokoladekaramellen.
Skjær i ønskede biter, lag dem ikke for store, for disse er veldig mektige. Pynt gjerne med friske bær på toppen og hell litt over sjokoladekaramellsaus like før servering.
Legg igjen en kommentar