Hønsefrikassé

honse-frikase
0 Flares 0 Flares ×

Hønsefrikassé er norsk tradisjonsmat og jeg er sikker på at mange av dere huske denne klassikeren som søndagsmiddag som ble servert hos mor eller bestemor. Men den smaker like godt i dag, så her er det bare å sette i gang og koke deilige frikassé til middag. Hønsekjøttet trenger lang koketid, men man får både mye fint kjøtt og god kraft når jobben er gjort. Får du ikke tak i høne, så bruk gjerne en fersk kylling. Nydelig kjøtt, høstens grønnsaker og en hvit saus og bedre enn dette kan det knapt bli…

4 porsjoner

1 kylling, ca.1500 g, ev. 2 høns
2 ts salt
2 laurbærblad
ca. 10 hele hvite pepper
½ purre
1 persillerot
½ sellerirot
6 gulrøtter
½ purre
1 løk
1 persillerot
½ sellerirot
5 ss smør eller fett fra kokt hønsekraft
8 ss hvetemel
1 ½ l kyllingkraft, evt. hønsekraft
2 ss frisk kruspersille
salt og pepper
ca. ½ dl matfløteeventuelt 1–2 terninger hønsebuljong

Legg kylling eller høns i en kjele.
Tilsett salt, laurbærblad, hel pepper, det grønne fra purre og grovdelte biter av persille- og sellerirot. Hell på 1 ½ liter kokende vann, eller til det så vidt dekker. La kyllingen trekke under lokk i ¾ -1 time, høns i ca. 2 timer, til lårbenet lett kan løsnes fra skroget.
Ta høns eller kylling opp av kraften. Sil kraften og hell den tilbake i kjelen.
Skjær gulrøtter, purre og løk i biter og persillerot og sellerirot i staver eller skiver. Kok det i kraften i ca. 15 minutter, eller til de er møre. Sil kraften og sett grønnsakene til side.
Smelt smøret evt fettet fra høna i kjelen. Rør inn mel og spe med varm kraft, litt og litt, under omrøring, til en halvtynn saus. La sausen koke litt, ca. 5 minutter og smak den eventuelt til med salt eller smuldret buljongterning, pepper og fløte.
Fjern skinn og bein, og skjær kjøttet i passe biter som legges i sausen.
Tilsett grønnsakene og la alt bli godt gjennomvarmt før servering.
Dryss persille eller annet grønt over. Server gjerne frikasseen i dype middagstallerkener, med skje i tillegg til kniv og gaffel.

Tips!
Det er lite kjøtt på en høne, og den trenger lang koketid. Til gjengjeld er høne svært rimelig, og gir ekstra god kraft. Den kan eventuelt legges dypfryst i kjelen, og kokes opp med kaldt vann. Det blir mye fett oppå kraften etter koking. Fettet kan skummes av og brukes i stedet for smør når du lager saus.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *