Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Grissini og Ciabatta

grissini-ciabatta

Matstyling: Kristin Jøtun Foto: Kim Holthe

6 Flares 6 Flares ×

Dette er bare super godt. Og hjemmelaget grissini og Ciabatta passer fint til supper og gryte. Grissini holder seg fint i et par uker om du oppbevarer det tørt og mørkt, men smaker best de første dagene..

14 –18 stk

1 ts tørrgjær
2½ dl lunkent vann
ca 600 g hvetemel
2 ts salt
1 dl temperert olivenolje
Rør ut gjæren i vannet og la stå noen minutter. Tilsett oljen.
Bland mel og salt i en bolle og tilsett væsken.
Rør med en treskje og kna deretter med hånden til alt er godt blandet og deigen kjennes smidig, enten i bollen eller på bakebordet.
Smør en stor bolle med olje og legg deigen oppi, deretter snur du den slik at overflaten er dekket av olje.
Sett til heving på et lunt sted i noen timer til deigen har hevet til dobbel størrelse.
Ha mel på bakebordet og hvelv deigen ut av bollen.
Del opp i fire-seks emner som arbeides med lett hånd og deretter deles opp.
Trill ut til tynne pølser med en diameter på 1 cm.
Legg på bakeplate, sett til heving i 15 min.
Stekes i ovn på nederste rille ved 200 grader i ca. 10 minutter eller til de er pent gylne.

Ciabatta

8 stk.
Dag 1 lages en surdeig:
5 dl vann
10 g gjær
5 dl hvetemel
Dag 2 lages deigen videre:
6 dl hvetemel
2½ dl durumhvete ( vanlig hvetemel kan også brukes)
surdeigen fra dag 1
3 dl vann
½ dl olivenolje
10 g gjær
20 g salt
Dag 1:Rør gjæren ut i kaldt vann og rør inn melet til det har jevn konsistens. Deigen er nå en klisset røre, men skal det være sånn.
Dekk deigen med plast og la den stå kjølig 6–12 t.
Dag 2:Bland surdeigen med hvetemel, durumhvete, gjær rørt ut i vann, salt og fett.
Tilsett mer mel om nødvendig.
Strø mel på bakebordet og hell ut deigen. Den skal være ganske løs.
Del deigen i åtte biter og form hver bit til en bred, tøffellignende klump. Den vil se litt «komisk» ut, men skal være det. Deigen skal være løs, men ikke slik at den renner utover.
Legg bitene på stekeplate og dryss på et godt lag med mel, helst durumhvete.
Pensle deigen med olje og dekk med plast. La deigen heve ca.2t på kjøkkenbenken. Settes inn i ovn ved 250 grader,  men skru den ned til 200 grader.
Stekes i ovnen på  midterste rille ved 200 grader i ca.35 minutter.
Avkjøles på rist. Kan gjerne fryses ned om du ønsker det.
 

6 Flares Facebook 6 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 6 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet