Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Forloren hare – tradisjonsrik rett som nesten har gått i glemmeboka

forloren-hare

Matstyling og Ide: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

43 Flares 43 Flares ×

Har du noen gang spist forloren hare? Dette er en oppskrift som nesten er gått i glemmeboka, men som jeg synes fortjener å tas fram i lyset igjen. . «Forloren hare» hører til i gamle oppskriftssamlinger. Forloren betyr imitert. Forloren hare er altså ingen hare, men en imitert hare. I mangel på harer ble det laget en forloren hare av karbonadedeig. Den hører helt klart til på søndagsmiddagen, så har du litt karbonadedeig du ikke vet hva du skal bruke til, så lag denne deilige retten.

 

 4 porsjoner

500 g karbonadedeig
1 ts salt
4 ts potetmel
110 g spekk
3½ dl skummet melk
1 krm pepper
1 krm malt ingefær
1 krm muskat
4 ss margarin
3 dl kraft (1 buljongterning og vann)
Ca.3 dl H-melk
2 ½ dl margarin
5 ss hvetemel
5 dl stekesjy
1 beger seterrømme
litt salt og pepper
Karbonadedeig, salt og potetmel blandes godt.
Del ca.halvparten av spekket i fine små biter og tilsett det i deigen sammen med alle krydderene.
Spe med litt og litt melk og rør godt til det blir en fin farse.
Skjær resten av spekket i strimler.
Legg lagvis på et fuktig skjærebrett.
Start med et fingertykt lag med farse, så et lag med spekkstrimler med ca.1 cm mellomrom i lengderetningen. Fortsett til det blir 3 farselag og 2 spekklag.
Form farsen som et lite «brød».
Brunes i stekepannen med margarin og etterstekes i ovnen ved 175º i 30–40 min.
Kok ut pannen med kraft og melk, og øs dette over ”harene” under stekingen i ovn.
Ta ut harene når de er gjennomstekt.
Sil sjyen og lag en brun saus av denne.
Tilsett rømmen til slutt og smak den til med salt og pepper.
Serveres på fat sammen med kokte grønnsaker.
Server brun saus og poteter ved siden av.

 

43 Flares Facebook 43 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 43 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet