Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Stratoskake – også en kake for deg med glutenallergi

stratos-sjokolade-kake
8.4K Flares 8.4K Flares ×

Kanskje du har lyst til å bake denne nydelige statoskaken i helgen?  Kaken er enkel å bake og passer også for deg med glutenintoleranse. Så er du glad i statossjokolade, er dette en kake for deg.

12 stk.
400 g ekte marsipan, lag den gjerne selv eller kjøp den ferdig
3 egg
1 ts bakepulver


Stratoskrem:
3 dl fløte
1 pk ferdig vaniljekrem , 1/2 liter, eller lag vaniljekrem fra bunnen av
6 pl gelatin
1/4 dl vann
200 g Stratos sjokolade

Hjemmelaget vaniljekrem:
1 vaniljestang
3 dl H-melk
1 dl kremfløte
100 g sukker
3 eggeplommer
3 ss maisennamel
2 dl kremfløte
Topp:
100 g mørk sjokolade, 55%, god kvalitet
1 dl fløte
1 ts honning, sirup eller glukos
50 g smør
Pynt:
150 g Stratos sjokolade
Del  marsipanen i biter og ha den i en kjøkkenmaskin. Tilsett eggene ett og ett.
Kjør dette til en glatt deig.
Tilsett bakepulver og rør det inn i deigen.
Fordel deigen i to runde kakeformer, med bakepapir i bunnen, ca 22 cm i diameter, du kan bruke 24 cm, men da blir det en lavere kake.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 180 grader i ca. 20 minutter. Husk at alle ovnen steker forskjellig, så sjekk med en pinne om den er ferdig stekt. Den skal være saftig og ikke tørr.
Hvis du vil lage hjemmelaget vaniljekrem gjøres det på denne måten:
Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene.
Ha frø og stang i en kjele sammen med melk og halvparten av sukkeret.
Varm opp til kokepunktet under omrøring. Rør sammen fløte, eggeplommer, maisenna og resten av sukkeret i en bolle.
Hell den varme melkeblandingen i eggeblandingen i en tynn stråle, mens du pisker kraftig.
Hell blandingen tilbake i kjelen og la det koke opp.
La det koke 1 min under omrøring.
Avkjøl hurtig i kaldt vannbad.
Vend inn pisket krem når vaniljekremen er kald.
Legg gelatinplatene i iskaldt vann i ca. 10 minutter.
Kok opp vann, klem ut vannet av gelatinen og smelt den i det kokende vannet.
Pisk fløten halvstiv og bland inn gelatin og vaniljekrem.
Tilsett finhakket stratos sjokolade.
Bland alt godt sammen og sett kremen kjølig til den er halvstiv.
Behold bunnen i den ene formen og bre på halvparten av statoskremen over bunnen. Sett kaken kjølig til kremen er halvstiv.
Legg så på den andre bunnen og hell så på resten av kremen.
Sett kaken kjølig, gjerne i fryseren slik at den stivner.
Kok opp fløte og honning og hell det over sjokoladen. La sjokoladen smelte uten at du rører i den.
Bland så alt godt sammen når sjokoladen er smeltet.
Tilsett romtemperert smør og kjør det glatt med en stavmikser.
Hell så sjokoladen oppå stratoskremen og la kaken stå kaldt, gjerne i fryseren en stund før du drysser grovhakket Stratos sjokolade på toppen.

8.4K Flares Facebook 8.4K Google+ 0 Twitter 4 LinkedIn 0 8.4K Flares ×

36 kommentarer til “Stratoskake – også en kake for deg med glutenallergi”

    • Kristin Jøtun

      Og det er den virkelig. Kos deg og nyt den en dag du har tid til å lage den.

      Svar
  1. Mai Wenche Skillebekk

    har lyst til å prøve denne, men det står ikke noe om hvor stor plate med stratos som brukes.

    Svar
    • Kristin Jøtun

      Hei, et er brukt store plater på 200 g. Så det er forholdsvis mye sjokolade som går med. Skal sette det inn i oppskriften med en gang.
      Lykke til!
      Hilsen Kristin:-)

      Svar
    • cecilie

      Er bare å bruke en stor en vell. Er en heil kake! Sjøl hadde jeg brukt to!

      Svar
      • Kristin Jøtun

        Hei og beklager sent svar.
        Men jeg bruker en vanlig rund form på ca. 24 cm i diameter.
        Vennlig hilsen
        Kristin og husmorlykke

        Svar
  2. Kristin Jøtun

    Jeg ser at noen av dere lurer på om det går an å mikse marsipan og egg, og det kan dere trygt gjøre. Det er bare helt fantastisk enkelt og utrolig godt, og du får rett og slett en ferdig kakebunn som gjør seg selv. Men bruk ekte marsipan fra Odense, den inneholder mye mandler og smaker godt. Jeg har laget denne kaken flere ganger og den faller alltid i smak.

    Svar
  3. Oddny

    Nb!! En stor stratos sjokoladeplate er 150 gram og ikke 200 gram…

    Svar
    • Kristin Jøtun

      Tusen takk for infoen og beklager at jeg ikke helt sjekket at de ikke er mer enn 150 g før jeg svarte. Da setter jeg inn 150 g. Kaken er supergod og smaker himmelsk.

      Svar
  4. Janne Holm

    Det lyder bare som en lækker kage, men for mig som er dansk – hvad er stratos chokolade for noget? Er det et bestemt mærke eller chokolade med noget bestemt fyld?

    Svar
    • Kristin Jøtun

      Hei Janne.
      Dette er en nydelig kake, og Stratos er en Norsk sjokolade med luftbobler i. Men du må gjerne bruke annen type sjokolade som dere har i Danmark. Jeg liker veldig godt Odense sjokolade 56 %, så du må gjerne bruke denne eller en melkesjokolade, om dere har det i Danmark og det regner jeg med at dere har:-)

      Svar
    • Kristin Jøtun

      Hei Tilde!
      Det kan du helt klart. Skal også gi tips om det på siden.
      takk for spørsmålet og ha en god helg!

      Svar
  5. Mari Bakke

    Hei! Kan den ligge lenge i fryseren? Og jeg forstår ikke helt at man skal bruke 2 former…men det står ikke når/hvordan man skal event sette de sammen?
    Er den god etter noen dager i kjøleskapet?

    Ser gørrgod ut!! 🙂

    Svar
    • Kristin Jøtun

      Hei Mari!
      Det at du skal bruke to former, er at det da blir lettere å sette kaken sammen. For i framgangsmåten står det : Behold bunnen i den ene formen og ha på halvparten av statoskremen. Legg så på den andre bunnen og hell så på resten av kremen. Sett kaken kjølig, gjerne i fryseren slik at den stivner. Så derfor skal du bruke to former.
      Kaken er kjempe god, men tar litt tid å lage.. Den må gjerne ligge i fryser, da holder den seg lenge. Dette er jo en kremkake, de holder en stund men er selvfølgelig best samme dag eller dagen etter. Men den kan nok holde 5 dager i kjøleskapet.
      Håper dette svaret gav deg noen svar.
      Lykke til med baksten. Det er bare å glede seg!
      Kristin:-)

      Svar
      • Mari Bakke

        Takk for svar!

        Da forstår jeg! Skal teste ut, blir spennans! Noen spesiell honning du bruker?
        og kan man bruke lys kokesjokolade istedenfor 56%?

        Svar
        • Kristin Jøtun

          Hei igjen.
          Det er ingen spesiell honning, og du kan også bruke sirup eller flytende glykose. Bruk Lys kokesjokolade om du ikke får tak i Odens sjokolade.
          Kristi:-)

          Svar
    • Kristin Jøtun

      Hei Ida!
      Jeg vet om flere som ikke tåler nøtter, men de tåler mandler. Og marsipan er jo mandler og da tåles den for dem som tåler det. Men ha det som en vane og opplys alle hva du har brukt i oppskriften.
      Men hvorfor ikke prøve den gode oppskriften på browinen min, men ikke tilsett valnøtter. Da bruker du den samme framgangsmåten og den samme kremen som til Statoskake. Jeg er nesten sikker på at det nesten blir like godt. Lykke til og god bakst.

      Svar
  6. Annette Storm

    Hei,

    Her er et lite tips til de som har lyst til å lage denne kaken, men som ikke tåler mandler eller andre nøtter. Bruk en oppskrift på vanlig marsipan men bytt ut skåldede mandler med enten malte/svært finhakkede solsikkekjerner, gresskarkjerner eller en blanding av disse to. Disse frøene vil gi en «marsipan» med nøtteaktig smak. Den blir naturligvis anderledes på smak enn en vanlig marsipan, men konsistensen ikke helt ulik vanlig marsipan og det er et godt alternativ for alle som vil prøve seg frem. Dette tipset fungerer også i kaker som suksessterte eller i andre kaker med malte/finhakkede nøtter i bunnen.

    Hilsen Annette 🙂

    Svar
    • Kristin Jøtun

      Tusen takk for godt innspill Annette. Det er helt klart mange som ikke tåler nøtter eller mandler. Så dette var et kjærkomment tips.
      Takk for at du deler, det setter jeg utrolig pris på. Og det er dette som gjør at denne siden bli levende.
      Kristin:-)

      Svar
  7. Mari Bakke

    Holder på å lage kaka nå, men etter steking av marsipanbunnen så ble den aldri stiv. Derfor ikke lett å få del to der over på stratoskremen… noen tips??

    Svar
    • Mari Bakke

      Kaka falt helt ifra hverandre….skled utover fatet…

      Svar
      • Kristin Jøtun

        Dette hørtes rart ut Mari. Jeg har fått tilbakemeldinger og bilder fra andre som har bakt den til 17.mai, og de hadde ikke noen problemer. Men lot du kremen bli halvstiv før du hadde den på bunnen? Og lot du den stå i fryseren slik at den fikk satt seg? Det er vanskelig for meg å helt skjønne hva du kan ha gjort feil dessverre. Jeg bakte for en liten stund siden og min ble helt som på bildet.

        Svar
    • Kristin Jøtun

      Hei igjen Mari.
      Ble ikke bunnen stiv, eller var det kremen som ikke ble stiv? Skjønner ikke helt hva du mente her. For deigen til bunnene skal fordeles i to former, kremen skal settes kjølig for bunnen legges på. Og tilslutt settes hele kaken i fryseren, slik at den får satt seg skikkelig..
      Kristin:-).

      Svar
  8. Marie Sletvold

    Hei, i oppskriften står det at jeg skal bruke 20 cm form, å i kommentarene står d 24. Jeg gjorde som i oppskriften (leste ikke kommetarene før nå). Tror ikke kakebunnene ble godt nok stekt og har alt for mye krem.

    Svar
    • Kristin Jøtun

      Hei Marie.
      Beklager at jeg ikke har svart deg før nå og i tillegg endret størrelsen på formen til 24 cm. Nå er det gjort! Bunnen skal nok være litt bløt, for dette er jo en mandelbunn, men selvfølgelig skal en være stekt og ikke rå. Nå er det jo sånn også at alle ovner steker forskjellig, så tider er veiledende.
      Og jeg skjønner at du også sitter med for mye krem når størrelsen er mindre enn det som er tenkt. Så jeg beklager at du ikke lykkes helt med denne kaken, men håper du prøver deg på den på nytt. Ha en fin helg, vennlig hilsen Kristin:-)

      Svar
    • Kristin Jøtun

      Beklager sent svar fra meg grunnet sykdom, men om du ikke har laget denne kaken allerede går det veldig fint å bruke kransekakemassen til Odense. Det er det som er gjort i oppskriften her.
      Vennlig hilsen
      Kristin:-)

      Svar
  9. Annette Slettvold

    Hei,
    Du skriver at bunnene skal være 24, men i oppskriften 22. Hva er å anbefale ??
    Og sjokolade 100 g mørk sjokolade, 55%, god kvalitet, er det noen spes jeg da skal bruke ?

    Svar
    • Kristin Jøtun

      Hei, du vil få en lavere kake med en rundt form på 24 cm, men jeg mener å huske at jeg har lagd den både i 22 og 24 cm.
      Når jeg skriver mørk sjokolade 55% bruker jeg ofte sjokolade fra Odense. Jeg synes den er veldig god på smak og i tillegg så oppfører den seg bra når jeg smelter den i vannbad.
      Lykke til med baking:-) Kristin:-)

      Svar
      • Annette Slettvold

        Da er den laget, og den ble kjempe fin. Spørsmålet mitt er da, hvordan r den beste måten å oppbevare den på til dagen etter?? I plast , i kakeboks, eller bare rett i kjøle skapet? Eller noe annet du vil anbefale?

        Svar
        • Kristin Jøtun

          Hei Annette.
          Beklager at jeg ikke har sett meldingen din.
          Regner med at du både har spist den opp og at du klarte å finne en måte å oppbevare den på. en det beste er å legge på litt løs plast og sette den i kjøleskap til dagen etter.
          Håper du får lyst til å lage den flere ganger og igjen beklager sent svar fra meg.
          Kristin:-)

          Svar

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet