Henriette Schønberg Erkens fløyelsmyke sitronostekake

sitron-oste-kake
0 Flares 0 Flares ×

Jeg har alltid vært inspirert av den gamle kokebokforfatteren Henriette Schønberg Erken. Det er spennende å bla seg igjennom side på side med gamle oppskrifter.  Selv om oppskriften som regel må justeres litt i mengder og ingredienser, er jeg fasinert av krativiteten de gamle kokebokforfatterne hadde til å finne på nye og annerledes ting. I tillegg var de også veldig inspirert av de eksotiske krydderne som kom til landet og som var så eksklusive. Så de puttet gjerne mange krydder i  en og samme oppskrift noe som kanskje kan bli litt i meste laget av forskjellige kryddersmaker for oss. I denne kaken har jeg tatt meg en liten frihet og gjort den om litt, slik at den passer for oss i forhold til det vi er vant med.
Interessen for mat har alltid vært tilstede hos meg og da jeg tok utdannelsen min som faglærer i ernæring, helse og miljøfag på Stabekk Høyskole, var det virkelig gjort og jeg var hektet på mat og drikke.
Jeg har hyller på hyller med både gamle og nye kokebøker og finner ofte inspirasjon til retter med ny vri når jeg skal lage noe til Husmorlykke eller til Norsk Ukeblad. Når jeg er i Oslo stikker jeg ofte innom antikvariater og ser om jeg kan finne noen gamle jeg ikke har.. Denne oppskriften fant jeg i min mors gamle kokebok  som jeg arvet når hun gikk bort for noen år siden. Selv om oppskriften er gammel, smaker den like godt i dag. Så prøv deg og pynt gjerne med masse frisk rips på toppen.

12 stk.
250 g smør
190 g sukker
4 eggeplommer
300 g hvetemel
2 ½ ts bakepulver
Fyll:
300 g naturell kremost
3 dl cottage cheese
3 dl crème fraiche
330 g sukker
2 ss maisenna mel
6 egg
saft og skall av 1 sitron
Pynt:
limeskiver
rips
Bland sammen smør, sukker, eggeplommer, hvetemel og bakepulver til den deig. Sett den kaldt i ca. 1 t.Kjevle deretter ut deigen og kle en springform, ca.26 cm. Sett den i fryseren i ca. ½ t.
Fyll kremost, cottage cheese, creme fraiche, sukker, maisenna og eggene i en hurtigmikser og kjør alt til en jevn røre.
Tilsett saft og skall av en sitron og hell røren over i formen.
Stekes i ovnen på nederste rille ved 180 grader i ca. 40 minutter eller til blandingen har satt seg.
Avkjøl.
Pynt med noen skiver av lime og rips på toppen og dypp gjerne ripsklasene i eggehvite og så i sukker.
Pynt gjerne kaken med sukret rips og server gjerne en rød saus ved siden av om du ønsker det.
Men du kan også strø et lag med melis over om du bare vil det.
Tips!
Dypp ripsklaser i eggehvite og så i sukker. Legg dem på en rist, slik at de tørker.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

You may also like...

2 Comments

 1. Marit Gabrielsen says:

  Hei.
  Nu har jeg forsøkt å bake denne kaken to ganger og jeg undrer på om du kan utdype hvordan du steker den ? Kald el varm ovn, om den skal stå igjen i ovnene til den er kald etc.
  Den blir ikke fast, men flyter utover.
  Har fulgt oppskriften og prøvd i både kald og varm ovn.
  Prøvd med forskjellig steketid har jeg også.
  Har du tips om hva jeg kan gjøre, for den er jo så himla god på smak 🙂
  På forhånd Takk for svar.
  Mvh Marit.

  1. Kristin Jøtun says:

   Nei dette skjønner jeg ikke at du ikke får til. Jeg har fulgt oppskriften og fått resultatet som på bildet. Men det kan være at du må skru ned temperaturen til 110 grader og så la den stå en time lenger.. Det kan være det som er feil i oppskriften. Men jeg skal prøve meg på nytt å lage denne kaken på torsdag. Det har nemlig godt en tid siden jeg lagde denne kaken, så jeg husker ikke helt må jeg innrømme.
   Men kommer tilbake til deg så fort jeg får bakt den og ser hvordan den skal bakes. Men jeg er helt enig med deg at den er himla god på smak…
   Kristin:-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *