Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Vårens lettvinte wienerbrød

lettvinte-wienerbrød
860 Flares 860 Flares ×

Disse lettvinte wienerbrødene vekker gode minner fra barndommen. De stod alltid på bordet klare til å spises da vi kom tuslende over tunet til tante Solveig på Brommastølen en sensommerdag. Det var alltid så hyggelig å komme på stølen. Jeg krøp fort opp i brisken og med store øyne på det deilige bakverket som stod på bordet. I tillegg så duftet det godt av kokmalt kaffe og jeg husker at den ble servert i små blomstrete kopper. Jeg har bakt disse i dag, så nå er det din tur om du har lyst på noe godt til kaffen. Hvis ikke du spiser opp alle kan du legge dem i fryseren, for så å ta dem opp når du får uventet besøk. Disse vil minne deg litt om vannbakkels, men de er enklere å få til.

Ca. 15 stk.

5 dl melk
170 g smør
200 g hvetemel
4 egg
Pynt:
1 eggehvite
ca 2 dl melis
Kok opp melk og smør.
Tilsett mel og rør veldig godt til deigen samler seg mens den fortsatt er varm.
Visp sammen ett og ett egg og tilsett i deigen. Deigen trenger ikke være avkjølt før eggene røres inn. Rør godt mellom hvert egg. Deigen skal være så tykk at den holder formen.
Sett deigen med skje på bakepapir.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 200 grader i ca. 30 minutter. Pass på at ovnsdøren ikke åpnes underveis, da faller kakene lett sammen!
Avkjøl på rist. Server med melisglasur.
Serverer dem gjerne litt lune eller spis dem når de kommer rett fra ovnen. De er bare vanvittig gode!

 

 

860 Flares Facebook 860 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 860 Flares ×

16 kommentarer til “Vårens lettvinte wienerbrød”

  1. Karin Vanebo

    200 g mel til 5 dl melk,synes jeg var alt for lite,det ble bare en tynn suppe ,samme hvor mye jeg rørte,rørte godt mellom hvert egg også,?

    Svar
    • Kristin Jøtun

      Hei Karin! Det var ikke bra, men dette er en oppskrift jeg har brukt mange ganger så dette skjønner jeg ikke så mye av. Så for å være helt sikker igjen lagde nå i dag tidlig en porsjon, som ble helt fin og tykk og ikke suppe som du skriver. Jeg kan ikke helt skjønne at du bare fikk en tynn suppe? Kokte du opp melk og smør? Og så tilsatt du melet i væsken og lot den stå på platen mens du rørte melet godt inn? Min deig samlet seg helt fint og ble veldig tykk, så melmengden er helt riktig til 5 dl væske. Så tilsatt jeg ett og ett egg og vispet det godt inn. Så jeg vil anbefale deg å prøve denne oppskriften på nytt igjen, for disse er supre å lage og smaker utrolig godt. Hilsen Kristin:-)

      Svar
    • Hilde

      Hadde du den på varme mens du gjorde det? Den skal stå på svak varme hele tiden.

      Svar
  2. sylvia marion Johansen

    Hei
    Jeg er også enig at det er for lite mel. Bakte disse to ganger, ble ikke helt vellykket. Første gang ble det også bare suppe, og hevet ikke. Gjorde som du sa i kommentar feltet. Vi kaller disse melkebakkels i Stavern.
    200 grader er for mye i convektion/vifte ovn. Gikk også ned på tiden på stekingen.
    Hilsen Sylvia Marion

    Svar
    • Karin

      Tror ikke du skal bruke varmluft. Jeg har laget disse mange ganger, blir kjempegode.

      Svar
      • Kristin Jøtun

        Hei Karin,
        Jeg baker alle kaker med varmluft, og synes jeg får veldig godt resultat med å bruke det. Men prøv dere fram og gjør det som passer best for dere.
        Vennlig hilsen
        Kristin:-)

        Svar
  3. Heidi

    Ordnet denne oppskriften med stort hell. Fikk en tykk røre. Husk å ikke ta kjelen av platen for å røre inn melet. De var nyyyyydelige.

    Svar
    • Kristin Jøtun

      Hei,
      Deigen skal være varm, ikke kokende, når eggene tilsettes en og en.
      Husk å røre veldig godt, og la deigen samle seg mens du rører inn hvetemelet.
      Lykke til med baksten.
      Kristin:-)

      Svar
  4. Janne Flatøy

    Bakte disse wienerbrødene i dag, og de ble meget vellykket. Fulgte oppskriften nøye, og hadde ingen problemer med den. Røren ble tykk og fast, og det var enkelt å sette wienerbrødene med skje på bakeplaten. Tusen takk for fin oppskrift!

    Svar
    • Kristin Jøtun

      Så hyggelig tilbakemelding Janne.Gøy at du fikk dem til, ettersom det er en del som har slitt med å få dem til.
      Takk for at du deler dine erfaringer med meg.
      Kristin:-)

      Svar
    • Kristin Jøtun

      Hei, og beklager sent svar. Du skal fortsatt ha deigen i kjelen og den skal være varm.
      Disse blir supergode og er så enkle å lage.
      Lykke til med bakingen:-)
      Kristin/husmorlykke

      Svar
  5. Anne

    Nyyyydelige kaker? Akkurat slik jeg lagde dem da barna var små. Lette etter oppskriften å fant denne – barnebarna mente dette var de besteste kakene de ha smakt?. Tusen takk for oppskriften?

    Svar
  6. Gerd

    har laget desse i dag, men syns de ble litt bløte inni..skulle nok vært lengre i ovnen. De fikk samme fine brunfargen og sprøe utenpå.

    Svar
    • Kristin Jøtun

      Hei Gerd,

      Det kan være at du skulle latt de stå litt lenger i ovnen. For det er sånn at alle ovner steker forskjellig så tiden er stort sett bare veiledende. En fortsatt god uke til deg.
      Hilsen Kristin:-)

      Svar

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet