Det du trenger å vite om mat, hus og hjem

Lammeskanker i øl med søtpotetmos

lamme-skank-rotmos

Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

22 Flares 22 Flares ×

I dag er det fetetirsdag, også kalt grautatirsdag og hvitetirsdag, og det er dagen før fastetiden begynner. Fetetirsdag er tirsdagen etter fastelavnssøndag og blåmandag, og dagen før askeonsdag. Denne dagen skulle det tradisjonelt fylles opp med kraftig kost og mange steder i Norge, spesielt i Trøndelag og Nord-Norge, tradisjon for å spise saltkjøtt og kålrotstappe. Andre steder er det tradisjon med å spise melkemat, egg og melmat, som en overgang til de magre fastedagene og har da en sammenheng at den da kalles hvitetirsdag. Så gjør deg litt flid i dag og server en nydelig lammeskank som er kokt i øl og server søtpotetmos ved siden av.

4 porsjoner
4 lammeskanker
2 ss smør
½ l mørkt øl
1 l vann
3 båter hvitløk
1 løk
2 stilker rosmarin
1 ts sort pepper hel
1 – 2 ss maizenna jevner
Søtpotetmos:
3 søtpotet
1 bakepotet
2 gulrøtter
2 ss smør
1 dl fløte
½ ts salt
½ ts pepper
Pynt:
1 hode brokkoli
1 ss smør
litt t
imian
Brun lammeskankene godt på alle sider med smør i en stekepanne. Legg dem over på en stor gryte.
Hell over øl og vann.
Tilsett hvitløk, løk, rosmarin og pepper og kok opp.
Sett på lokk å la gryten trekke på lav varme i ca. 3 timer, til kjøttet løsner fra benet.
Ta ut lammeskankene av gryten og legg dem på et fat. Sil kraften, ha den tilbake i gryten og kok den ytterligere ned til du har en god sauskonsistens. Jevn sausen med litt maizenna.
Skrell og del opp søtpotetene i biter. Kok dem til dem er møre.
Hell av vannet og mos dem grovt sammen med smør og fløte.
Smak til med salt og pepper.
Del opp brokkolien i buketter. Kok brokkolien mør i vann, sil av vannet og tilsett smør og la det surre lett i kjelen.
Server lammeskanker, søtpotetmos og smørstekte brokkolibuketter. Hell tilslutt litt saus over og server.

 

22 Flares Facebook 22 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 22 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Grunnleggende HTML er tillatt.

Abonner på kommentarfeltet